3000 концертів від Монреалю до Маріуполя: київський квартет саксофоністів відзначає 35-річчя

21.10.2020
3000 концертів від Монреалю до Маріуполя: київський квартет саксофоністів відзначає 35-річчя

Київський квартет саксофоністів — ювіляр.

Київський квартет саксофоністів — чи не найтитулованіший ансамблевий колектив України — відзначає своє 35-річчя. Ювілей припав на концертне турне.
 
Цього разу музикантів оплесками вітали маріупольці. На сході України, обпаленому війною, артистів завжди чекають із нетерпінням, бо їхня творчість для прифронтового міста є і живильною силою, і простором для відновлення втрачених форпостів.
 
До ювілею музиканти також підготували «Український саксофон» — аудіальну антологію квартетного саксофонного виконавства, куди ввійшли кращі записи колективу.
 
Київський квартет саксофоністів Національної філармонії України було засновано у 1985 році. Появу колективу на культурній мапі України 1980-х можна передовсім пов’язати з новими віяннями часу, коли саксофон стрімко набирав обертів як повноцінний інструмент академічної педагогіки та виконавства. У той час поява квартету з першокласних саксофоністів спричинила кардинальні зміни у розвитку цього мистецького явища.
 
Далі була тісна співпраця з українськими композиторами, котрі щедро дарували квартетові свої твори. Серед митців, прем’єрне виконання композицій яких здійснив саме Київський квартет саксофоністів: Ганна Гаврилець, Віталій Годзяцький, Жанна і Левко Колодуби, Василь Пилипчак, Сергій Пілютиков, Володимир Рунчак, Іван Тараненко, Кармелла Цепколенко, Володимир Шумейко та багато інших нині визнаних українських митців.
 
Широкою і різноманітною є конкурсна і фестивальна діяльність колективу. Київський квартет саксофоністів, котрий є лауреатом багатьох престижних міжнародних та національних конкурсів, було визнано кращим колективом на Міжнародному фестивалі сучасної музики «Київ Музик Фест» (1993), на Міжнародному конкурсі у Ростоку (Німеччина, 1997), Міжнародному фестивалі слов’янської музики в Парижі (1998).
 
Український колектив неодноразово брав участь у найпрестижніших світових форумах саксофоністів — Всесвітньо­му конгресі саксофоністів, присвяченому 150-річчю створення саксофона (м. Анже, Франція, 1990), Х Всесвітньому конгресі саксофоністів (м. Пезаро, Італія, 1992), Європейському конгресі кларнетистів та саксофоністів, м. Будапешт (Угорщина, 1996), XI Всесвітньому конгресі саксофоністів (м. Монреаль, Канада, 2000), XIV Всесвітньому конгресі саксофоністів (м. Любляна, Словенія, 2006), Європейському форумі саксофоністів (м. Вроцлав, Польща, 2018).
 
За час свого існування Київський квартет саксофоністів зіграв понад 3000 концертів та випустив 10 компакт-дисків, позначених високим професійним рівнем інтерпретації української та світової музичної спадщини. Завдяки цьому утворилося широке коло шанувальників саксофонної культури. 
 
Унікальним явищем останнього часу є «Український саксофон» — аудіальна антологія квартетного виконавства, створена колективом. Музичний простір цього проєкту, реалізованого відповідно до історичної взаємозумовленості та процесуальності розвитку культури через саксофонну інтерпретацію кращих її зразків, увібрав широку панораму композиторської творчості — від українського бароко до авангарду і джазової імпровізації.
 
Перший iз трьох дисків зосереджений на інтерпретації прадавніх музичних шарів інструментальної творчості. Творча панорама композицій у перекладенні для квартету Юрія Василевича, одного із засновників колективу, увібрала як твори Й. С. Баха, Д. Бортнянського, Турдйона, Г. Берда, К. Жерве — видатних світових майстрів бароко, так і доробок анонімних українських авторів. Наступний контент «Українського саксофона» — це твори сучасних українських композиторів.
 
Саме вони багато років поспіль складали основу концертних академічних програм колективу. А відтак успішна та наснажена концертна діяльність колективу в різних куточках України та за її межами, у свою чергу, сприяла розширенню ауди­торії слухачів саксофонної академічної музики та створенню на міжнародних теренах позитивного іміджу про високий рівень українського виконавства.
 
Останній з трьох CD-дисків «Українського саксофона» присвячений популярній культурі. Наснажений джазовими опрацюваннями відомих класичних і популярних шлягерів — «Щедрик» М. Леонтовича, композиції А. П’яццолли, джазові п’єси Є. Дергунова, — диск дає змогу вкотре пересвідчитися у високому виконавському рівні колективу, привабливості його тембральної палітри та органічному камерно-інструментальному вмінні гри в ансамблі.
 
На сьогодні реалізований проєкт «Український саксофон» став важливим кроком у промоції найкращих досягнень сучасного українського саксофонного мистецтва.
 
У складний час, спричинений пандемічними подіями, у просторі яких ми чи не вперше за повоєнну історію відчули свою безпорадність і крихкість, такі естетичні дарунки дають сили для виживання. Може, саме тому ще з більшою наснагою кожен з нас жадає зустрічі з прекрасним, та як ніколи відчуває важливість появи нових творчих проєктів.