Мийте руки й оминайте тих, хто чхає: головне про профілактику ГРВІ

20.10.2020
Мийте руки й оминайте тих, хто чхає: головне про профілактику ГРВІ

Захворіли — лишайтеся вдома. І не виходьте з дому без маски! (Фото з сайта ua.112.ua.)

Підвищена епідеміологічна небезпека, пов’язана з масовими захворюваннями на коронавірус, із настанням холодного сезону стає ще складнішою.
 
Як захистити себе від вірусних недуг і застуд, які в осінньо-зимовий період виходять із «підпілля»?
 
По-перше, дбаймо про власний імунітет. Збалансоване харчування, фізична активність, повноцінний сон мають стати нашими правилами на щодень.
 
А по-друге, не забуваймо про рекомендації медиків, які вони традиційно не втомлюються повторювати на порозі сезонних захворювань на грип.
 
Якщо дотримуватися цих правил, то шанси вберегтися від підступної недуги значно зростають. Отже, візьміть собі на озброєння поради фахівців.
 
* Уникайте близького контакту з хворими. Намагайтеся якомога менше перебувати поряд із тими, хто кашляє, шмигає носом чи чхає. Якщо ви захворіли — також тримайте дистанцію, аби захистити інших від хвороби.
 
* Захворіли? Лишайтеся вдома. Якщо є можливість — візьміть лікарняний чи вихідний. Грип дуже швидко шириться у громадських місцях, тому не можна наражати здорових людей на небезпеку. Крім того, небезпечно переносити недугу на ногах. Грип необхідно лікувати в постільному режимі.
 
* Прикривайте ніс і рот. Повітряно-крапельним шляхом грип розповсюджується моментально. Прикривайте ніс і рот хустинкою або серветкою — так зменшите імовірність передачі інфекції. Носіть захисні маски в публічних місцях і громадському транспорті.
 
* Мийте руки. Ретельне дотримання гігієни допоможе захиститися від мікробів. Якщо немає доступу до проточної води і мила — скористайтеся вологими гігієнічними серветками і антибактеріальними спреями.
 
* Не чіпайте власного обличчя. Пам’ятайте, що очі, ніс і рот — вхідні ворота для вірусів. На руках зазвичай дуже багато мікробів. І якщо ви будете терти своє обличчя — допоможете збудникам недуг проникнути в організм.
 
* Культивуйте корисні звички. Ретельно чистіть і дезінфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома чи на роботі. Це особливо важливо, якщо у приміщенні з вами перебуває хворий. Дотримуйтеся режиму сну, приділяйте час фізичним вправам, частіше бувайте на свіжому повітрі і провітрюйте помешкання, уникайте стресів, формуйте здоровий раціон і пийте достатньо чистої води.