Обезголовлення вчителя через карикатури на Мухаммеда у Парижі: тисячі людей вийшли на демонстрацію проти ненависті

20.10.2020
Обезголовлення вчителя через карикатури на Мухаммеда у Парижі: тисячі людей вийшли на демонстрацію проти ненависті

Площу Республіки в Парижі заповнили долоні, відкриті для порозуміння, а не для взаємного винищення.

Багатотисячна демонстрація проти ненависті відбулася у неділю, 18 жовтня, у Парижі. Її учасники вшанували пам’ять 47-річного викладача історії та географії Самюеля Паті.
 
Вчителя вбили у п’ятницю в районі Конфланс-Сент-Онорін, південному передмісті Парижа, після того як на уроці зі свободи слова він продемонстрував учням карикатуру на пророка Мухаммеда з французького сатиричного журналу «Шарлі Ебдо».
 
Зараз у Парижі йде суд над обвинуваченими у причетності до нападу 2015 року на редакцію сатиричного журналу «Шарлі Ебдо», що опублікувала свого часу карикатури на пророка ісламу. Внаслідок того нападу загинуло 12 осіб.
 
Акцію розпочали на паризькій площі Республіки. «Ми — Франція», — нагадав прем’єр-міністр Жан Кастекс на багатотисячній демонстрації в неділю. Слова прем’єр-міністра були підхоплені парижанами та гостями столиці, які хотіли віддати шану жорстоко вбитому вчителю.
 
Спілки вчителів Sgen-CFDT, Unsa-Education та SNALC, профспілки студентів Unef, Fage та UEJF, FIDL, асоціація батьків FCPE та інші неурядові організації також закликали провести демонстрацію.
 
Подібні маніфестації відбулися в Ліоні, Бордо, Страсбурзі, Ліллі, Нанті, Марселі та інших містах Франції. Місцеві префектури схвалили такі демонстрації навіть попри пандемію коронавірусу.
 
Адже вірус людиноненависництва стає набагато небезпечнішим.
 
«Як кожен учитель, Самюель Паті намагався підготувати молодь до критичного мислення, необхідної умови для повноцінного громадянства» — наголошується у колективному зверненні учасників демонстрації. Організатори закликали не відповідати ненавистю на ненависть, яка коштувала життя Самюелу Петі, а виявляти цінності Французької Республіки: свободу, рівність та братерство. «Ви нас не злякаєте. Ми не боїмося. Ви нас не розділите. Ми — Франція!» — виголосив прем’єр-міністр Кастекс.
 
Злочин було скоєно минулої п’ятниці о 17-й годині. Повідомляють, що зловмисник, озброєний великим кухонним ножем, напав на вчителя неподалік школи. За даними поліції, потерпілий зазнав серії різаних ран у шию.
 
Неофіційно поліцейські джерела кажуть, що злочинець відрізав голову своїй жертві. Агенція «Рейтер» цитує свідків, які стверджують, що в момент нападу злочинець викрикував «Аллах акбар».
 
Нападник спробував утекти, але поліція, яку викликали свідки, швидко прибула на місце події. Поліцейські спочатку знайшли жертву, а потім і підозрюваного, який був за 200 метрів від місця злочину.
 
На вимогу поліції здатися той почав погрожувати зброєю, після чого його застрелили. Поліція оточила місце злочину та почала слідчі дії. Справу розслідує антитерористичний підрозділ.
 
У зв’язку з жорстоким убивством влада створила кризовий центр. На місці загибелі вчителя вже побував президент Франції Емманюель Макрон.
 
«Одного з наших співвітчизників сьогодні вбили, тому що він викладав: він розповідав учням про свободу поглядів», — заявив журналістам французький президент на місці злочину.
 
Міністр освіти Жан-Мішель Бланке написав у «Твіттері», що вбивство вчителя — це напад на всю Французьку Республіку. Бланке запевнив, що подумки він разом із жертвою і його рідними і що єдиною відповіддю тероризму мають стати єдність і твердість.
 
Станом на неділю вже затримали 11 осіб, які можуть бути причетні до злочину. В руках поліції перебувають батьки виконавця жорстокого вбивства, його дідусь, молодший брат та близькі друзі.
 
Серед затриманих у справі про вбивство шкільного вчителя Самюеля Паті, — відомий ісламістський активіст Абдельакім Сефріуї.
 
Про це повідомляє AFP з посиланням на джерело, ознайомлене з досьє. Сефріуї затримали в місті Еврі в суботу разом зі співмешканкою.
 
8 жовтня він супроводжував батька однієї з уче­ниць на зустріч із керівництвом школи в Конфлан-Сент-Онорін і вимагав звільнити вчителя історії та географії Самюеля Паті, який показав на уроці карикатури на пророка Мухаммеда. Кілька днів тому Сефріуї опублікував в Youtube відео з засудженням учителя.
 
Убивцею виявився 18-річний уродженець Москви Абдуллах Анзоров. Російський телеграм-канал Baza пише, що у консульстві Росії їм підтвердили можливе московське походження підозрюваного. Газета «Ліберасьйон» також пише з посиланням на власні джерела, що нападнику було 18 років і він народився в Москві.
 
Родина Анзорових отримала у Франції статус біженців. У російському посольстві повідомили, що підозрюваний проживав у Франції з 2008 року, коли вся сім’я приїхала і попросила політичного притулку. Спецслужбам Абдуллах Анзоров досі не був відомий за підозрами в радикалізації.
 
Франція переживає хвилю ісламського екстремізму: з моменту нападу на редакцію Charlie Hebdo в країні під час схожих атак загинуло понад 250 осіб.
 
Три тижні тому в будівлі, де раніше містилася редакція журналу «Шарлі Ебдо», пакистанець поранив двох людей, яких він, судячи з усього, ідентифікував як працівників редакції. У неділю, 18 жовтня, міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен провів відеоконференцію французьких префектів.
 
Як повідомляє радіостанція Europe 1, глава МВС мав намір зажадати від них у терміновому порядку депортувати за межі країни 231 особу в зв’язку з обвинуваченням у радикалізації.
 
13 жовтня в першому щомісячному звіті про роботу служб внутрішньої безпеки Дарманен повідомляв, що в базу даних FSPRT, де реєструються сигнали про радикалізацію, наразі занесено 4111 іноземців. У 661 випадку вже було ухвалено рішення про депортацію і 428 осіб вислали за межі Франції.