Від Білорусі до Азії: по світу відбуваються масові антиурядові протести

20.10.2020
Від Білорусі до Азії: по світу відбуваються масові антиурядові протести

Білоруські силовики загрібають у в’язниці десятки громадян щогодини.

Таїландці взялися за короля

У Бангкоку 18 жовтня тисячі людей, незважаючи на заборону зібрання понад п’ять осіб, знову вийшли на антиурядову акцію протесту, повідомляє агенція «Рейтер».
 
Під час акції протестувальники заблокували центральне перехрестя столиці, тримаючи в руках плакати із зображеннями затриманих раніше поліцією, передає агенція «Франс Пресс».
 
За даними правозахисників, на протестах напередодні затримано семеро активістів. Протестувальники вимагали звільнення заарештованих, відставки прем’єр-міністра Праюта Чан-Оча, який править у країні з часів путчу в 2014 році, і внесення змін до Конституції.
 
Також учасники акції протесту вимагають проведення реформи монархії і скасування королівського закону про дифамацію, який захищає короля Таїланду від будь-якої критики на законодавчому рівні.
 
В країні досі діє закон, згідно з яким за будь-які критичні висловлювання щодо короля або розмови про обмеження його повноважень порушникам загрожує ув’язнення до 15 років. 
 
Уперше в історії громадяни публічно і відверто критикують тайського монарха. Як зазначає «Німецька хвиля», протести в Таїланді тривають із 14 жовтня, коли тисячі протестувальників, відзначаючи річницю студентського повстання 1973 року, зібралися біля Монумента демократії в Бангкоку і попрямували до Будинку уряду Таїланду, вимагаючи відставки прем’єр-міністра.
 
На цю акцію протесту уряд відповів забороною на зібрання понад п’ять осіб в одному місці.
 
З 15 жовтня правоохоронні органи почали розганяти і затримувати протестувальників, через це вже тисячі їх 16 жовтня зібралися на чергову акцію протесту з вимогами скасувати запроваджені обмеження.
 
У відповідь поліція знову жорстко, з використанням водометів, розігнала акцію. Як повідомляли журналісти з місця подій, правоохоронці додавали у воду спеціальну фарбу синього кольору, щоб напевне затримати тих, хто брав участь у протестах. Такі дії поліції проти неозброєних протестувальників викликали ще більше обурення у тайському суспільстві. 
 
У Таїланді з часу військового путчу 2014 року править генерал у відставці Прают Чан-Оча. Після парламентських виборів 2019 року, затьмарених скандалом щодо фальшування їх результатів, Чан-Оча обійняв посаду прем’єр-міністра коаліційного уряду.
 
У Бангкоку протестувальники ігнорують диктаторські обмеження і вимагають свободи.

Сто днів болгарського майдану

У Болгарії антиурядові акції вже тривають довше, ніж у Білорусі: 17 жовтня стало сотим днем безперервних протестів. Четвертий місяць болгари мітингують проти корупції, вимагаючи відставки прем’єра Бойка Борисова. Борисов фактично править там із незначними перервами ще з 2009 року.
 
За даними Transparency International, Болгарія вже багато років вважається найкорумпованішою країною Євросоюзу. Оглядачі вважають, що в Брюсселі на це заплющують очі, бо Борисов відіграє роль такого собі «доброго» європейця щодо врегулювання міграційної кризи в ЄС, розробки єдиної енергетичної політики та боротьби з коронавірусом.
 
Та, як запевняють правозахисники, Борисов давно розтоптав свободу слова в країні, а фонди ЄС перетворив на своєрідну «крамницю самообслуговування» для своїх друзів-однопартійців та олігархів.
 
У Болгарії регулярно вибухають корупційні скандали, але майже ніхто не несе відповідальності за розкрадання коштів.
 
Одним із наймасовіших став протест 2 вересня, в день початку осінньої сесії болгарського парламенту. Біля будівлі парламенту маніфестація переросла в сутички з поліцією. Кількох людей затримали, десятки постраждалих доставили в лікарню.
 
Учасники протестів звинувачували владу в корупції і закликали до відставки уряду Бойко Борисова. На засіданні парламенту з такою вимогою виступив президент Болгарії Румен Радєв. Борисов пообіцяв піти у відставку, якщо парламент схвалить його пропозиції щодо внесення змін до Конституції країни.
 
Виступаючи в парламенті, президент Болгарії закликав депутатів відхилити ці плани, бо люди вийшли на вулицю не заради нової Конституції, а через корупцію. Перед промовою глави держави представники правлячої коаліції демонстративно полишили залу засідань.
 
На сотий день протестів минулої п’ятниці демонстранти висунули вимогу провести дострокові вибори, не очікуючи на чергові планові у березні наступного року.
 
Економіка Болгарії є однією з найбідніших у Європі головним чином саме через корупцію. У звіті Центру вивчення демократії в Софії за 2019 рік про корупцію в Болгарії зазначається: принаймні 35% договорів дер­жавних закупівель пов’язані з корупцією.

Насилля нацистської інтенсивності

Влада Білорусі за рівнем насильницьких дій стосовно до власних громадян сьогодні «перевершила Німеччину 1933 року вдвічі». Про це заявив, виступаючи на слуханнях у Європарламенті, голова юридичної комісії Білоруського Гельсінського комітету (БХК) Гаррі Погоняйло.
 
За даними правозахисного центру «Весна», в серпні-вересні не менше 11 тисяч громадян затримано в Білорусі за участь у демонстрації протесту. За даними «Медіазони», від дій силовиків тільки у Мінську поранення і травми в цей період отримали понад 1300 осіб, і ці дані далеко не повні. Виступ правозахисника перед європейськими депутатами минулої п’ятниці опубліковано у БелаПАН.
 
Черговий масовий народний протест у неділю, 18 жовтня, отримав назву «Партизанський марш». Арешти почалися ще до початку ходи о 14-й годині, а міліція Мінська повідомила, що силовики кілька разів стріляли в повітря гумовими кулями, бо демонстранти кидали в них каміння, передала агенція РІА «Новості». Білоруська міліція вже на 17-ту годину того дня затримала у Мінську понад сотню людей, повідомила агенція «Франс Пресс».
 
Таку цифру назвала агентству речниця міністерства внутрішніх справ Білорусі Ольга Чемоданова. У Бресті затримали фоторепортера видань «Бінокль» і «Брестської газети» Романа Чмеля і позаштатного кореспондента «Брестської газети» Максима Хлібця, передає Tut.by. Очікується, що статочно кількість затриманих уже «традиційно» доведеться рахувати сотнями.