Цілком легальне вбивство: як Європа може зупинити будівництво «Північного потоку-2»

20.10.2020
Впливові західноєвропейські ЗМІ намагаються змоделювати продовження ситуації, що виникла внаслідок тиску Сполучених Штатів Америки на «політичний» російський газопровід «Північний потік-2».
 
Слово тепер має сказати Німеччина, яку вважають одним із головних лобістів будівництва цього продуктопроводу.
 
Втім, і вона, як виявили західні експерти, має у достатній мірі розв’язані руки, аби поставити цей проєкт на гальма. І викоремили кілька варіантів, як може діяти Німеччина. 
 
Перший варіант полягає в тому, щоб відкликати вже існуючі дозволи на будівництво трубопроводу. Документи видавало Федеральне морське і гідрографічне агентство і Регіональне гірське управління Штральзунда.
 
Другий варіант полягає в тому, щоб почекати, поки громадські організації, які виступають проти будівництва, оскаржать будівництво в судах.
 
Наприклад, організація Deutsche Umwelthilfe стверджує, що проєкт несумісний з кліматичними цілями країни, а його будівництво повинно бути заморожено через можливий вплив проєкту на глобальне потепління.
 
Третій варіант — національне обмеження на імпорт російського газу. Таке обмеження зовнішньої торгівлі можливе, якщо необхідно «гарантувати основні інтереси безпеки».
 
Четвертий варіант: передати ініціативу «заморозити» проєкт американцям, які послідовно виступають проти його реалізації і взимку поточного року запровадили проти нього санкції.
 
П’ятий варіант у тому, щоб домогтися нових санкцій проти РФ, які би зачепили «Північний потік-2». Видання «Політико», зокрема, вважає цей варіант найбезпечнішим, оскільки він дозволить Берліну не діяти поодинці.
 
І останній, шостий, варіант у тому, щоб не ліцензувати проєкт, оскільки «Північному потоку-2» необхідно буде знайти компанію, яка всупереч санкціям США погодиться провести прикінцеву перевірку.
 
При цьому, за твердженням цих же західних експертів, можлива зупинка будівництва «Північного потоку-2» не дуже суттєво вплине на економіку Німеччини.
 
Як вважає економіст Berenberg Bank Хольгер Шмідінг, у Німеччині є багато часу, щоб визначитись щодо газопроводу, оскільки через коронавірус ВВП ФРН досягне колишнього рівня тільки в 2022 році.
 
У свою чергу, аналітик консалтингової фірми Teneo Карстен Нікель не бачить безумовної готовності канцлера Ангели Меркель до діалогу з російським лідером Володимиром Путіним.
 
«Загроза виходу з проєкту може бути використана для впливу на Путіна в питаннях України та Білорусі», — вважає експерт.