За крок до абсолютного чемпіонства: Василь Ломаченко втратив усі свої пояси

20.10.2020
За крок до абсолютного чемпіонства: Василь Ломаченко втратив усі свої пояси

Теофімо Лопес зi США відібрав у Василя Ломаченка (праворуч) усі його чемпіонські відзнаки. (Фото з сайта sport.24tv.ua.)

Минулий «уїк-енд» міг принести Україні ще одного абсолютного чемпіона світу з боксу.
 
Слідом за Олександром Усиком, якому свого часу вдалося зібрати у себе всі престижні чемпіонські пояси у тяжкому ваговому дивізіоні, здійснити аналогічне досягнення в легкій вазі готувався інший вітчизняний професіональний боксер — Василь Ломаченко.
 
На об’єднавчий поєдинок українця проти представника США Теофімо Лопеса, котрому до бою належала чемпіонська відзнака IBF, боксерський світ дивився доволі однозначно, називаючи нашого співвітчизника — на той час володаря поясів WBC, WBA та WBO — головним фаворитом протистояння.
 
Неабияку самовпевненість, відбиваючи перед боєм не завжди коректні словесні випади свого візаві, показував і сам «Лом». «Слово «невдача» менi незнайоме», — наголошував Ломаченко.
 
Однак після завершення об’єднавчого протистояння з Лопесом Василь був змушений знайомитися з новою реальністю, в якій йому більше не належать чемпіонські пояси.
 
Коли на початку своєї професіональної кар’єри Ломаченко зазнав першої невдачі, поразка від Салідо не виглядала чимось катастрофічним, адже вона лише відтермінувала початок його зіркового часу на профі-ринзі.
 
Відтоді українець здійснив карколомне сходження. Змінивши три категорії й залишивши в кожній із них чемпіонську відмітку, у підсумку Вася наблизився до своєї головної мети — поєдинку за звання абсолютного чемпіона світу.
 
Однак, як часто буває у випадку з наближенням до найяскравішої точки, підкорювача складної вершини спіткала невдача. Чого не вистачило Василю на шляху до «абсолюту», знає лише сам український боксер.
 
Одразу після бою, в котрому всі судді одностайно віддали перемогу Теофімо Лопесу, Ломаченко заявив, що не згоден iз цим рішенням. Але по факту — жодного з чемпіонських поясів у 32-річного українця тепер немає. Натомість 23-річний Лопес — наймолодший за всю історію профі-боксу володар абсолютного титулу.
 
На думку експертів, ключову роль у поразці Ломаченка вiдіграла його повільність. Аж занадто довго він вмикався у бій, дозволивши супернику виграти першу половину поєдинку. У другій частині бою українець виглядав значно активніше, однак сил на заключний акорд йому все ж не вистачило.
 
Фінальні хвилини об’єднавчої дуелі також пройшли під диктовку молодшого за віком боксера. І нехай рішення одного з суддів про безапеляційну перемогу Лопеса виглядає спірним, на свою перемогу Ломаченко точно не напрацював.
 
Можливо, логічним підсумком двобою могла б стати нічия, проте, за словами окремих боксерів, здобути абсолютний титул на рингу в Лас-Вегасі Лопесу допомогло домашнє суддівство.
 
Що ж до свого майбутнього в ринзі, то про нього Ломаченко пообіцяв повідомити після дискусії зі своєю командою. Стосовно бою-реваншу з Лопесом, то його можливість не була прямо передбачена в контракті.