Рожевий жовтень проти раку: українок закликають любити себе і ходити до мамолога

16.10.2020
Рожевий жовтень проти раку: українок закликають любити себе і ходити до мамолога

38% українок 25-45 років сказали, що ніколи не обстежувалися у мамолога.

Рожевий жовтень — PinkOctober — традиційний місяць, присвячений боротьбі зi страшним онкологічним захворюванням — раком молочної залози, одним iз найпоширеніших «гендерних» онкологічних захворювань у всьому світі й в Україні зокрема. 
 
Нині в нашій країні ця хвороба посідає перше місце в структурі онкозахворювань та смертності від раку в жінок, однак 38% українок ніколи в житті не були на прийомі у мамолога.
 
Щодня 41 представниця прекрасної статi дізнається про те, що хвора на рак молочної залози, щодня 16 жінок помирають від цієї хвороби, а кожні 35 хвилин діагностують новий випадок раку грудей.
 
Значною мірою причиною високої смертності є занедбаність хвороби та проблема доступу до якісного й безкош­товного лікування — у 25% діагностованих нових випадків рак молочної залози було виявлено на пізніх стадіях, ранні стадії раку діагностують у 73% випадків. Рівень захворюваності на рак молочної залози має тенденцію до постійного зростання в усіх країнах-членах Всесвітньої організації охорони здоров’я. 
 
Одна з основних причин такої сумної ситуації полягає в необізнаності громадян про це захворювання, про можливості зниження ризиків його виникнення та відсутність доступу до якісної ранньої діагностики, які є запорукою збереження здоров’я. На жаль, існує великий відсоток жінок, який до лікарів не звертається взагалі.
 
Половина дівчат 18-25 років ніколи не відвідувала мамолога! Ситуація не сильно змінюється і в більш дорослому віці: 38% українок 25-45 років сказали, що ніколи не обстежувалися у мамолога. Тільки кожна четверта українка робить це щороку. А відвідувати потрібно регулярно.
 
В Україні немає чинних програм організованого мамографічного скринінгу. Не вистачає якісних сучасних мамографів, підготовлених фахівців променевої діагностики та менеджерів з організації скринінгових програм.
 
«Питання ранньої діагностики раку молочної залози привертає все більше уваги з боку професіоналів та громадськості. Досвід бага­тьох країн Європейського Союзу свідчить, що рання діагностика дозволяє знизити смертність жінок від раку молочної залози до 30%», — зазначає Галина Майструк, голова правління благодійного фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї».
 
У форматі особливого благодійного онлайн-марафону 15 жовтня в Україні відбулася розмова на цю проблемну тему, про яку воліють не говорити або говорити пошепки. В прямому етері виступали провідні експерти: мамологи, психологи, дієтологи, стилісти, косметологи, зірки телебачення, спорту та шоу-бізнесу.
 
Серед гостей та спікерів: співачки Злата Огнєвіч та Анна Добриднєва, композитор Євген Хмара, популярна телеведуча Надія Матвєєва, призер Олімпійських ігор Ганна Різатдінова — їх об’єднала небайдужість і бажання підтримати.
 
Благодійний онлайн-марафон надав поштовх до можливості врятувати своє або чуже життя, адже всі кошти, зібрані від продажу квитків, перераховуються на придбання мамографа.