І чемпіона можна бити: українці вперше у своїй історії перемогли іспанську збірну

16.10.2020
І чемпіона можна бити: українці вперше у своїй історії перемогли іспанську збірну

Відстоявши «на нуль», голкіпер збірної України Георгій Бущан зробив можливою історичну перемогу «синьо-жовтих» над Іспанією. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Для одних — дивовижна сенсація, для інших — результат напруженої роботи.
 
Утім в обох випадках йдеться про перемогу національної збірної України над потужною командою Іспанії в четвертому турі групового раунду Ліги націй.
 
Після невдач у матчах iз Францією та Німеччиною слабо вірилося у позитивний підсумок протистояння з «Червоною фурією».
 
Однак «синьо-жовті» гідно завершили семиденний тренінг iз переможцями трьох останніх «мундіалів», мінімально перегравши на столичному НСК «Олімпійський» іспанську національну команду.
 
Навіть нічия виглядала б у тому матчі для українських збірників благом. Домінування іспанців на полі було безроздільним, і вони не раз могли засмутити команду господарів.
 
Але м’яч у ворота українців ніяк не заходив, а ближче до завершення гри підопічним Андрія Шевченка вдалася разюча контратака, завершальний удар у якій зробив динамівець Віктор Циганков.
 
Після серії невдач у тренерському таборі збірної України зрозуміли, що контратакувальна модель — оптимальний варіант для гри проти грізних опонентів.
 
Свого часу, виблискуючи в «Динамо» Валерія Лобановського, нинішній очільник «синьо-жовтих» добре засвоїв принцип роботи «пружини, що швидко розжимається». Власне, гол Циганкова у ворота іспанців якраз і став наслідком спрацьовування такого контратакувального механізму. 
 
У матчі проти Іспанії на полі були задіяні десять вихованців динамівської школи, тож, певно, закономірно, що саме у їхньому виконанні довелося побачити разючий футбольний прийом. Водночас уразити ворота іспанців українським футболістам удалося вперше з 2004 року. При цьому завдяки голу Циганкова збірна України відсвяткувала свою першу в історії перемогу над «Червоною фурією».
 
«Нам потрібно було витримати перший тайм — це була частина нашого плану на гру. Ми розуміли, що якщо витримаємо перший тайм, то після перерви у суперника почне закінчуватися терпіння, і у нас з’являться шанси. Одним iз таких шансів ми і скористалися», — поділився стратегією на матч Шевченко.
 
Утім, за словами наставника української команди, здолати титулованих іспанців допомогла не тільки вдало обрана тактика на гру, а й великі емоції, котрими тренеру вдалося зарядити своїх підопічних.
 
«Великий емоційний підйом хлопців, їхнє бажання грати вiдіграли сьогодні велику роль. Інакше вони б просто не зуміли виконати такий величезний обсяг роботи!» — зауважив очільник «синьо-жовтих».
 
Як свідчить статистика, близько 80% ігрового часу м’яч був під контролем іспанських футболістів, які загалом здійснили 20 ударів у напрямку та сім — у площину воріт збірної України. І, напевно, якби не надійна гра на останньому рубежі Георгія Бущана — підсумковий рахунок точно мав би інший вигляд.
 
Але уроки, отримані динамівським голкіпером у матчах iз Францією, коли він сім разів виймав м’яч iз сітки, та Німечиною, в якому воротар пустив «метелика», не минули даремно. За підсумками гри з іспанцями саме Бущану заслужено дістався титул кращого з кращих.
 
При цьому Андрій Шевченко наголошує, що історична перемога над Іспанією — це результат добре виконаної роботи, наслідок відмінної реалізації обраного плану на гру. «Вдячний хлопцям за віддачу, за бажання боротися. Аби досягати успіху, з таким налаштуванням потрібно виходити на кожну гру», — наголошує головний тренер збірної України.
 
Сама ж перемога над «Червоною фурією» дала «синьо-жовтим» хороше підґрунтя для збереження прописки в елітному дивізіоні Ліги націй.
 
При цьому в Андрія Шевченка з’явилося розуміння, що не на одних лише гравцях «Шахтаря» (котрим приїхати до табору національної команди завадив коронавірус) може триматися збірна України.
 
Водночас керманич синьо-жовтої команди зауважує, що вибір основного складу залежить від готовності футболістів i базується він на засадах здорової конкуренції. «Хто виглядає краще, той і буде грати. Це закон у цій команді», — пояснює Шевченко. 
 

ТАБЛО

Ліга націй. Дивізіон А. Група 4. 4-й тур. Україна — Іспанія — 1:0 (Циганков, 76; У: Бущан, Караваєв, Забарний, Миколенко, Соболь, Сидорчук (Коваленко, 60), Шапаренко, Макаренко, Ярмоленко, Яремчук, Зубков (Циганков, 65); І: Де Хеа, Навас, Рамос, П. Торрес, Регілон, Меріно (Себальйос, 46), Родрі, Каналес (Ольмо, 73), Родріго (Оярсабаль, 58), Фаті (Ф. Торрес, 57), Траоре), Німеччина — Швейцарія — 3:3.
 
Турнірне становище: Іспанія — 7, Німеччина, Україна — 6, Швейцарія — 1.