Загострення у Нагірному Карабаху: Вірменія і Азербайджан домовилися припинити вогонь

13.10.2020
Припинення бойових дій у Нагірному Карабаху узгодили з 12-ї години 10 жовтня.
 
З такою заявою виступив, за підсумками багатогодинних переговорів, що проходили в «миротворчій» Москві, глава МЗС Росії Сергій Лавров.
 
На тристоронні консультації представників Вірменії і Азербайджану запросив 8 жовтня президент Росії Володимир Путін.
 
Інтереси сторін конфлікту в Нагірному Карабасі представляли глава МЗС Вірменії Зограб Мнацаканян і міністр закордонних справ Азербайджану Джейхун Байрамов. Переговори тривали понад 10 годин.
 
За їх підсумками, після припинення вогню «в гуманітарних цілях» сторони конфлікту почнуть обмін полоненими та іншими утримуваними особами, а також тілами загиблих за посередництва Міжнародного комітету Червоного Хреста.
 
Міністр Лавров заявив, що Баку та Єреван «розпочинають субстантивнi (суттєвi й незалежнi від інших сторін. — Ред.) переговори» для якнайшвидшого досягнення мирного врегулювання конфлікту.
 
Переговори проходитимуть за посередництва країн-співголів Мінської групи ОБСЄ. Глава МЗС РФ підкреслив, що «конкретні параметри режиму припинення вогню узгодять додатково», а «сторони підтверджують незмінність формату» переговорів.
 
Президент Вірменії Армен Саркісян наголосив на відсутності альтернативи переговорам щодо Карабаху. Його слова передає РІА «Новості».
 
Після двох тижнів боїв народ Карабаху показав, що він непереможний «навіть у боротьбі проти Азербайджану, Туреччини і завезених у регіон ісламістських терористичних груп», сказав Саркісян.
 
Тому, на його думку, немає іншого рішення конфлікту, крім повернення за стіл переговорів. Саркісян укотре акцентував роль Росії у «сприянні припиненню військових дій».
 
Попри досягнуті домовленості, вже після набрання чинностi режиму припинення вогню, на конфліктній території спостерігалися бойові дії.
 
Збройні сили Азербайджану завдали ударів з повітря по підрозділах 41-го спеціального артилерійського полку вірменської армії, повідомив Sputnik Азербайджан iз посиланням на заяву азербайджанського міністерства оборони. За даними азербайджанської сторони, вірменська армія зазнала значних втрат у живій силі та військовій техніці.
 
Схоже, у Москві вчергове лише пригальмували воєнний конфлікт між двома країнами, аби відвести очі світовому співтовариству, начепивши пір’я «голуба миру».