Покров для чистих помислів: українці 14 жовтня відзначатимуть одразу чотири свята

13.10.2020
Покров для чистих помислів: українці 14 жовтня відзначатимуть одразу чотири свята

14 жовтня — велике православне свято. — Покров Пресвятої Богородиці і Прiснодіви Марії.
 
Також у цей осінній день українці відзначають День українського козацтва, День захисника України (з 2014-го) і День створення Української повстанської армії.
 
Свято Покрови пов’язане з легендою про порятунок жителів Константинополя від ворогів, коли Богородиця з’явилася перед жителями міста і вкрила їх своїм покровом, аби нападники не побачили їх.
 
Тож недарма на іконі Покрови Богородиці зображена Богоматір, що тримає в руках омофор (покров), символізуючи заступництво Небес за людство.
 
Вважається, що свята Богоматір чує всі прохання, які йдуть від чистого серця. Богородиця полегшує страждання людини і очищає душу. Ікона захищає від недуг і бід, допомагає впоратися зі зневірою і шкідливими помислами, дарує сімейне щастя. 
 
Перед іконою, кажуть, можна просити щастя для рідних, близьких, друзів. Часто їй моляться самотні люди. Вони просять сімейного щастя. Адже ця ікона допомагає з’єднати серця.
 
Звертатися до неї можна в будь-який час дня. А повісити її краще навпроти вхідних дверей або у східному кутку.
 
Здавна люди вірили, що Покрова приносить щастя, кохання і благоденство. Саме тому в цей час призначали весілля. Бо були переконані, що шлюб, укладений на Покрову, особливо щасливий і на все життя.
 
Вважається, що Пресвята Богородиця бере під свій захист молоді родини, тому весілля й вінчання намагалися справляти саме в цей день. Раніше саме 14 жовтня випадав перший сніг, який асоціювався з весільним покривалом або фатою. Казали, що на Покрову до обіду осінь, а після обіду — зима.
 
Серед головних заборон свята Покрови Пресвятої Богородиці називають те, що у цей день не можна прати, прибирати, копати. Також в руки не потрібно брати голку для шиття. А ще на Покров заборонено лаятися і сваритися, особливо з близькими людьми. Також на це свято не можна вживати алкоголь. І бажано не готувати серйозних страв, потрібно починати готуватися тільки ближче до вечері.
 
У цей день не треба позичати гроші або самим брати в борг. За народними прикметами, якщо 14 жовтня вже відлетіли журавлі, то чекай ранню зиму. Якщо випав сніг — зима буде сніжною і морозною. Яка погода на Покрову, такою і буде вся зима.