Спільні виходи й історія: з чим приїхав до України президент Польщі Анджей Дуда

13.10.2020
Спільні виходи й історія: з чим приїхав до України президент Польщі Анджей Дуда

Президент Анджей Дуда біля меморіалу польським воякам у Биківні. (Фото з сайта gov.pl.)

Президент Польщі Анджей Дуда та його дружина прибули в неділю, 11 жовтня, з триденним візитом в Україну.
 
Його розпочато з відвідування кладовища в Биківні поблизу Києва, де захоронені польські та українські жертви злочинів НКВС.
 
Вшанування 80 роковин Катинського злочину планували ще на цьогорічний квітень, але через обмеження, які тоді діяли у зв’язку з пандемією коронавірусу, візит не відбувся.
 
Нагадаємо, 21 вересня 2012 року на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» у присутності президентів Польщі та України було урочисто відкрито Міжнародний меморіал жертвам тоталітаризму 1937—1941 років, який складається з двох частин: українського Меморіалу і польського військового кладовища.
 
У 2001—2012 роках польські археологи здійснили чотири експедиції на території Биківнянського меморіалу, знайшовши близько 2 тисяч останків, які вони називали польськими. 
 
Після офіційної церемонії у понеділок Володимир Зеленський та Анджей Дуда розпочали зустріч у форматі віч-на-віч. 
 
«Візит в Україну до сусідів є надзвичайно важливим. В умовах пандемії багато галузей економіки залежать від iще кращого міждержавного співробітництва та конкретних рішень. Зв’язки Польщі з Україною дуже міцні, і ми працюємо над їх посиленням», — написав президент у Twitter відразу після свого прибуття у Київ.
 
Керівник кабінету польського президента Кшиштоф Щерскі до того заявив, що політичні переговори будуть присвячені двосторонньому співробітництву, євроатлантичним прагненням України, а також регіональним питанням, включно з ситуацією в Білорусі.
 
«Сьогодні Україна та Білорусь є нестабільними елементами на карті європейської безпеки, і важливо поговорити на ці теми», — сказав Кшиштоф Щерскі. Також темою переговорів стали історичні питання. 
 
В Одесі у вівторок — обговорення економічного співроітництва. Зокрема, йтиметься про контракт PGNiG, який відкриває шлях польській компанії до участі в приватизації енергетичного та газового секторів в Україні. Другий стосуватиметься співпраці між портом в Одесі та портом у Гданську.
 
«Йдеться про дорожній транзит, а також залізниці та порти; ми хочемо зв’язати все це разом. Це також елемент стратегії президента Дуди щодо побудови згуртованості інфраструктури вздовж осі Північ-Південь у нашій частині Європи», — цитує міністра інфраструктури  Анджея Адамчика портал gov.pl.