Еліна Світоліна змарнувала свій шанс перемогти на «Ролан Гарросі»

13.10.2020
Еліна Світоліна змарнувала свій шанс перемогти на «Ролан Гарросі»

19-річна полька Іга Свьонтек сенсаційно виграла жіночий «Ролан Гаррос-2020». (Фото з сайта rolandgarros.com.)

Цьогорічний «Ролан Гаррос» мав усі шанси принести тріумфальний вінець першій ракетці українського тенісу Еліні Світоліній.
 
Перед чверть­фінальною стадією жіночого одинака найкраща вітчизняна тенісистка, посіяна в Парижі під третім номером, опинилася в ролі рейтинг-фаворита змагань.
 
Однак на ділі підтвердити свій високий статус Еліна не змогла. Переможниця кваліфікації, 131-ша ракетка світу Надя Подороска з Аргентини на етапі чвертьфіналу (6:2, 6:4) перервала перебування Світоліної на ґрунтовому «шоломі» 2020 року.
 
Харківський бізнесмен Юрій Сапронов, котрий не один рік допомагав юній тенісистці з Одеси підніматися на високий професіональний рівень, каже, що Подороска, напевно, показала свою найкращу гру в житті. Утім, звертаючись до Світоліної, зауважує, що не так потрібно було реалізовувати той неймовірний шанс виграти «Ролан Гаррос». 
 
«Еліно, таких шансів і такої турнірної сітки може більше не бути. Розумію, що тобі значно тяжче зараз, ніж усім твоїм шанувальникам, але тримай удар. Поплач і знову до роботи», — зазначив Сапронов.
 
З огляду на післяматчеві коментарі Еліни зрозуміло, що, демонструючи далеко не найкращий свій теніс, вона сама віддала суперниці квиток до півфіналу. На тлі своєї наступної суперниці Подороска вже не виглядала настільки потужно.
 
На шляху до 1/2 фіналу 19-річна Іга Свьонтек iз Польщі переграла головну фаворитку турніру — румунку Сімону Халеп, відтак дуель проти амбітної «кваліфаєрки» з Аргентини перетворилася для польки на легку прогулянку — 6:2, 6:1.
 
Вийшло так, що, пробившись до фіналу, Свьонтек не віддала суперницям жодного сету. Не зрадила вона своїй традиції й у вирішальному поєдинку Відкритої першості Франції-2020. Дарма, що у битві за ґрунтовий «шолом» 54-й ракетці планети з Польщі протистояла четверта ракетка посіву — Софія Кенін зi США.
 
Справжньої чемпіонської битви між суперницями, відверто кажучи, не вийшло. 6:4, 6:1 — і 19-річна Свьонтек стала першою полькою, котрій вдалося виграти жіночий турнір на «Ролан Гарросі».
 
Після свого фантастичного тріумфу в Парижі Іга Свьонтек у рейтингу WTA одним махом піднялася на 37 сходинок i стала 17-ю ракеткою планети. Утім найголовніше для 19-річної польки — це перебування в одній когорті з іншими чемпіонами «Ролан Гарроса».
 
А тріумфатором розіграшу серед чоловіків, здолавши першого сіяного Новака Джоковича — 6:0, 6:2, 7:5, 13-й раз у своїй кар’єрі став «король ґрунту» Рафаель Надаль. Це неабияк потішило 19-річну польку, адже Надаля вона називає кумиром свого дитинства.
 
«Вітаю, Рафаеле. Неймовірно розділити цей чемпіонський досвід iз тобою. Хоча не знаю, чи взагалі можна таке говорити?» — написала у своєму «Твіттері» Свьонтек. 
 
До слова, за кількістю виграних турнірів iз серії «Великого шолома» 34-річний Надаль наздогнав швейцарця Роджера Федерера. Тепер кожен iз легендарних тенісистів на своєму рахунку має по 20 «шоломів».