Вищий антикорупційний суд пов’язує вибух у своєму дворі зі справою «Енергоатому»

09.10.2020
Вищий антикорупційний суд пов’язує вибух у своєму дворі зі справою «Енергоатому»

Слідчі поліції на місці вибуху у внутрішньому дворі Вищого антикорупційного суду. (Фото ВАКС.)

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду, яка здійснює судовий розгляд об’єднаного кримінального провадження щодо завдавання збитків ДП НАЕК «Енергоатом» i ДП «Схід ГЗК», звернулася до голови Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора з повідомленням про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя.
 
Рiч у тiм, що тиждень тому, в ніч на 1 жовтня, у внутрішньому дворі Вищого антикорупційного суду вибухнув невідомий предмет, вибуховою хвилею було пошко­джено фасад храму Феміди.
 
Уже тоді судді розцінювали цю подію як «факт втручання у діяльність щодо здійснення правосуддя у спосіб, небезпечний для життя і здоров’я, спрямований на перешкоджання виконання суддями ВАКС своїх службових обов’язків». Щоправда, інших подробиць не наводили. Слідчі поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) та ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. 
 
Нині ж пресслужба ВАКС офіційно повідомила, що вибух пов’язаний із судовим розглядом вищезгаданого кримінального провадження, основним фігурантом якого є колишній депутат Верховної Ради від «Народного фронту» Микола Мартиненко.
 
Як стверджують у суді, адвокати Мартиненка систематично «зверталися до суду з очевидно безпідставними заявами та клопотаннями», неодноразово порушували порядок у судовому засіданні, критикували суддів у ЗМІ, щоб перешкодити процесу. 
 
До того ж один iз адвокатів ще до завершення розгляду справи наполягає на порушенні суддями права на захист та ініціює питання про притягнення суддів до кримінальної відповідальності.
 
У пресслужбі ВАКС звертають увагу на такий факт: вибух у дворі суду стався саме на тому місці, де зазвичай паркує автомобіль суддя, яка головує у справі. Тож цей інцидент став останнім епізодом, який переконав суддів у погодженому втручанні з боку адвокатів. Мовляв, колегію суддів хотіли налякати розправою. 
 
«Заключним кроком, який дав суддям упевненість у тому, що зазначене вище є саме узгодженими діями щодо втручання у діяльність суддів, став випадок із вибухом невідомого пристрою на місці, де паркує автомобіль головуюча у справі. Враховуючи всі обставини, колегія суддів ВАКС розцінює дії сторін у зазначеній справі як втручання у діяльність суддів», — наголошують судді у зверненні до генпрокурора і голови Вищої ради правосуддя.
 
Нагадаємо, що в червні Федеральний кримінальний суд Швейцарії визнав винним екснардепа Миколу Мартиненка у відмиванні близько 2,8 млн євро через швейцарську фінансову систему «в складі злочинного угруповання». Сам пан Мартиненко тоді заявив, що рішення швейцарського суду не набуло чинності, і він уже оскаржив його в апеляційному суді.
 
Водночас в Україні Мартиненка обвинувачують в організації схеми з розкрадання на двох держ­підприємствах. Крім епізоду з «Енергоатомом», є ще другий, що стосується закупівлі ДП «СхідГЗК» уранового концентрату.
 
Підприємство мало самостійно забезпечити видобуток сировини, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку «Штоєрман», пов’язану з Мартиненком, спричинивши шкоду в розмірі 17,2 млн доларів США.