Помер славетний рок-гітарист Едді Ван Хален

09.10.2020
Помер славетний рок-гітарист Едді Ван Хален

Едді Ван Хален.

Минулої середи, 7 жовтня, пішов iз життя у віці 65 років американський гітарист-віртуоз, автор пісень, продюсер, винахідник і засновник хард-рок-групи Van Halen Едді Ван Хален.
 
Про це повідомив у «Твіттері» його син і партнер по сцені Вольфганг. Музикант упродовж тривалого часу боровся з онкологічним захворюванням. 2000 року у Ван Халена діагностували рак язика.
 
2019-му він повідомив, що вже кілька років бореться з раком горла.
 
Едвард Лодевейк Ван Хален народився в Нідерландах у родині професійного музиканта (саксофоніста та кларнетиста), а в 1962 році разом із сім’єю переїхав до Каліфорнії.
 
У дитинстві вчився грати на піаніно, пізніше з братом Алексом почали разом освоювати гітару і барабани. Свою першу групу брати зібрали в 1964 році, але справжня історія Van Halen почалася через 10 років,  коли і з’явилася ця назва.
 
Успіх прийшов до колективу у складі братів Ван Хален, басиста Майкла Ентоні і вокаліста Девіда Лі Рота на рубежі 80-х.
 
Упродовж багатьох років група досягала високих рядків у чартах, стала однією з найбільш продаваних в історії США, а самого Едді Ван Халена називали одним iз найкращих гітаристів в історії. Сам же він орієнтувався на Еріка Клептона і Джиммі Пейджа.
 
Едді Ван Хален відомий також як автор гітарного соло для хіта Майкла Джексона Beat It. Найуспішнішим альбомом рок-групи став «1984», випущений 1984 року.
 
Сингл Jump iз цього альбому дістався першого рядка американського хіт-параду Billboard Hot 100. Ця найвідоміша пісня Едді Ван Халена стала гімном французького футбольного клубу «Олімпік Марсель».