У Бішкеку захопили парламент, адміністрацію президента та звільнили з СІЗО експрезидента

07.10.2020
У Бішкеку захопили парламент, адміністрацію президента та звільнили з СІЗО експрезидента

Будівлю парламенту в Бішкеку захопили протестувальники.

Вимагаючи анулювати результати парламентських виборів, після запеклих зіткнень iз силовиками киргизькі протестувальники захопили «Білий дім», де розташовані офіс президента і парламент. Повідомляється, що на третьому поверсі «Білого дому» виникла пожежа, з вікон валував чорний дим.
 
Саме там розташований офіс президента Сооронбая Жеенбекова і однопалатний парламент Киргизстану Жогорку Кешеш. 
 
Як повідомляє портал 24.kg, мітингувальники зламали двері депутатських кабінетів, розгромили оргтехніку, винесли з будівлі книги, сувеніри, цінні речі, а також проникли в будівлю Держкомітету національної безпеки.
 
Спротиву їм нiхто не чинив: за інформацією «Азаттик», спецназівці сказали, що вони «з народом». У підсумку, після переговорів із силовиками протестувальники у ніч на 6 жовтня звільнили з СІЗО Держкомітету нацбезпеки колишнього президента Алмазбека Атамбаєва, якого у червні було засуджено до 11 років ув’язнення за звинуваченням у корупції. Фотографії зі звільненим колишнім президентом виклала його радниця Кундуз Джолдубаєва.
 
Повідомляється, що на вимогу громадян iз місць позбавлення волі звільнено й інших політикiв: колишнього прем’єр-міністра Сапара Ісакова і ексдепутата Равшана Джеенбекова. Пізніше стало відомо, що мітингувальники захопили мерію Бішкека та зайняли будівлю уряду республіки.
 
На тлі протестів повноважні представники уряду в Наринській, Іссик-Кульській і Талаській областях подали у відставку. Портал 24.kg повідомив, що заяви про відставку також написали мер Бішкека Азіз Суракматов і глава найбільшої телерадіомовної корпорації ОТРК Жайнак Усен Уулу.
 
Лідер партії «Ата Мекен», яка, за даними ЦВК, не пройшла в парламент, Жанар Акаєв заявив, що в Киргизстані замість чинного буде утворено народний уряд та призначено нового прем’єр-міністра, який проведе нові вибори. Окрім того, учасники протесту призначили коменданта Бішкека, повідомляє Kaktus.media.
 
Омурбек Суваналієв, який був кандидатом на парламентських виборах від опозиційної партії «Бутун (Єдиний) Киргизстан», заявив «Радіо «Свобода», що на час відсутності президента він повертається до виконання обов’язків заступника секретаря Ради безпеки Киргизстану і координує правоохоронні і силові структури країни.
 
Суваналієв також повідомив, що Курсан Асанов, який був звільнений із посади заступника міністра внутрішніх справ у 2019 році за «зраду інтересів поліції Киргизстану» і є об’єктом трьох розслідувань, тим­часово виконуватиме обо­в’язки коменданта міста Бішкек.
 
Речник МВС країни заявив, що міністр внутрішніх справ Кашкар Юнушалієв не з’явився на роботу 6 жовтня, а Асанов обійняв посаду виконувача обов’язків міністра внутрішніх справ.
 
За попередніми даними медиків, у зіткненнях у ніч на вівторок постраждали 590 осіб, 150 з яких потрапили до лікарень. 13 постраждалих перебувають у реанімації, одна людина померла.
 
Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що в країні відбулася спроба незаконного захоплення влади і закликав громадян «зберігати мир і не піддаватися закликам провокаційних сил».
 
Прессекретар президента Толгонай Стамалієва повідомила, що Жеенбеков запропонував розглянути можливість анулювання результатів парламентських виборів. Зустріч Жеенбекова з лідерами всіх 16 партій, призначена на ранок 6 жовтня, в запланований час не відбулася.