Орієнтири для підтвердження: на старті нового сезону «Металіст-1925» захопив лідерство в першій лізі

07.10.2020
Орієнтири для підтвердження: на старті нового сезону «Металіст-1925» захопив лідерство в першій лізі

На старті нового сезону «Металіст-1925» захопив лідерство в першій лізі. (Фото з сайта metalist1925.com.)

У нинішньому чемпіонаті першої ліги, як було і під час попереднього розіграшу, боротьба між учасниками турніру знову точиться одразу за три путівки до прем’єр-ліги.
 
Рішення Української асоціації футболу про поетапне розширення УПЛ iз 12 до 16 клубів ніхто не скасовував, тож наступного року має відбутися ще одне доволі масове поповнення елітного дивізіону.
 
Розгледіти на старті поточного першолігового турніру всіх охочих підвищитися в класі не так просто. Приміром, «Оболонь», котра в минулому чемпіонаті активно боролася за путівку до еліти, нині має відверто скромний доробок, набравши в трьох матчах лише три очки.
 
Варто зазначити, що новий сезон столичний клуб розпочав без приставки «бровар» у своїй назві, тож не виключено, що й у ігровому плані «Оболонь» так само переживає процес внутріш­ньої видозміни.
 
Власне, на її тренерському містку вже немає знакового наставника, котрим у недалекому минулому був Сергій Ковалець. Нині «пивоварів» очолює Валерій Іваненко, під орудою котрого, слід визнати, столичні футболісти не надто вдало розпочали ЧУ-2020/2021.
 
Водночас колишній досвідчений очільник «Оболоні» сьогодні плідно працює в одеському «Чорноморці». Під орудою Ковальця «моряки» в чотирьох матчах здобули десять балів і на старті сезону разом з «Металістом-1925», котрий має на одне очко більше, ніж одесити, чітко окреслили свої «прем’єрлігові» амбіції. Вочевидь, що саме ці два колективи з достатнім для виступів в еліті ігровим та інфраструктурним потенціалом будуть ключовими гравцями в битві за прямі перепустки до УПЛ.
 
При цьому слід зауважити, що в нинішньому сезоні на футбольній карті Харківщини з’явився ще один амбітний проєкт, котрий одразу після наро­дження взяв курс на прем’єр-лігу. Подейкують, що саме новостворений «Метал» буде таким собі продовженням збанкрутілого в недалекому минулому «Металіста».
 
Якщо куратором «Металіста-1925» виступає відомий футбольний функціонер Сергій Стороженко, то лідера другої ліги — «Метал» — пов’язують iз колишнім власником «Металіста» Олександром Ярославським. Точніше сказати, під свою опіку новонароджений харківський клуб узяв Євген Красніков, котрий у «Металісті» Ярославського обіймав посаду спортивного директора.
 
Щодо самого пана Ярославського, то знаний харківський бізнесмен наразі перебуває на певній відстані від футбольних справ, оскільки подейкують, що, продаючи в 2012 році «Металіст» Олександру Курченку, він зобов’язався на десять років залишити футбол.
 
Хай там як, а друголіговий «Метал», очолюваний ексгірником «Шахтаря» Олександром Кучером, після п’яти матчів у своїй підгрупі має стовідсотковий результат і вочевидь без проблем подолає першу сходинку в своєму професіональному житті.
 
До слова, днями у Професіональній футбольній лізі, котра опікується життям клубів першого та другого дивізіонів, з’явився новий президент. На позачерговій конференції цієї організації делегати своїм керівником обрали Олександра Каденка, котрий останні місяці — після дострокового припинення лігою президентських повноважень Сергія Макарова — виконував обов’язки очільника ПФЛ. 
 
«Мені приємно співпрацювати з клубами. Сподіваюся, це допоможе розвитку ПФЛ. Для мене успіхом буде, коли ПФЛ зможе заробляти гроші і направляти їх на допомогу клубам. Нехай це буде перекриття арбітражу, розвиток інфраструктури або інші питання», — сказав після обрання Каденко. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Перша ліга. 4-й тур. «Кристал» — «Металіст-1925» — 1:2, «Полісся» — «Прикарпаття» — 1:1, «Агробізнес» — «Альянс» — 2:1, «ВПК-Агро» — «Гірник-Спорт» — 0:3, «Чорноморець» — «Верес» — 1:0, «Кремінь» — «Оболонь» — 1:0, «Нива» — «Авангард» — 1:1. Матч 5-го туру. «Металіст-1925» — «Полісся» — 0:0.
Лідери: «Металіст-1925» — 11 (5 матчів), «Чорноморець» — 10, «Гірник-Спорт» — 7 (3), «Альянс», «Кремінь» — 7, «Агробізнес» — 6 (3).