Змілілий Буг: ремонт дамби спричинив екологічну катастрофу на Миколаївщині

06.10.2020
Серйозний переполох у жителів міста Первомайськ, що на Миколаївщині, викликав мор риби.
 
Як вважають тутешні мешканці, спричинено таке нещастя обмілінням до критичної позначки частини русла Південного Бугу, по дну якого тепер можна ходити пішки.
 
На мілині загинули сотні тисяч особин риби, серед яких червонокнижні марена дніпровська і золотий карась. Збитки перевищили 18 мільйонів гривень.
 
Місцеві мешканці і влада вказують на винуватців: працівники ГЕС, ремонтуючи дамбу, воду спустили, аби спростити собі роботу. Проте керівництво електростанції провини не визнає.
 
Житель Первомайська Валерій Чемоданов із болем повідомив у соцмережах: загинула велика кількість риби, раків, різних мікроорганізмів у річці.
 
А якщо рівень води впаде ще на 20 сантиметрів, то пів міста може просто залишитись без води, з якою в районі й до того безліч проблем. Єдиним рішенням є термінове підняття рівня води.
 
Але на греблях вище по течії досі не можуть надати потрібної кількості води. Та й навіть якщо відкриють воду, то в кращому випадку вона йтиме до Первомайська декілька діб.
 
Активісти та комунальники наразі закидали мішками зі щебенем шлюз, через який безперервно тривав відтік води, це дало позитивний результат.
 
Як запевнили у виконкомі Первомайської міськради, вода для наповнення водосховища вже спущена й упродовж найближчих днів вона таки має дістатися Первомайська.
 
Комунальне водопостачання по оселях налагодили тим часом за розкладом. Та у виконкомі висловили занепокоєння: верхні за течією водосховища спустошені через погодні умови, а це автоматично обмежує обсяг води, яка дістанеться до міста.
 
Залишається додати: навіть після відновлення водопостачання у річці загиблу фауну не повернеш.
 
Як повідомили в Держрибагентстві після рейду Миколаївського рибоохоронного патруля, виявлено знищення середовища перебування (зростання) 24 031 екземпляра карася звичайного (золотого) та 11 987 екземплярів марени дніпровської.
 
Також загинуло 335 864 одиниці тарані, 215 413 — окуня, 143 789 — щуки, 142 541 — краснопірки, 130 015 — головня, 63 217 — карася сріблястого, 61 328 — раків, 57 854 — сома та 36 210 — білуги. І все це через небажання і нездатність некомпетентних осіб подумати про наслідки свого нехлюйства.