Образи вічності: відійшов у засвіти народний художник України Іван Фізер

06.10.2020
Образи вічності: відійшов у засвіти народний художник України Іван Фізер

Робота Івана Фізера «Мамай».

На 68 році життя помер талановитий художник, скульптор, голова Черкаської обласної організації Національної спілки художників України, лауреат обласної мистецької премії імені Данила Нарбута, професор кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.
 
З відходом Івана Фізера у засвіти українське образотворче мистецтво зазнало непоправної втрати. Іван Васильович був талановитим художником, який працював у галузі графіки, живопису, скульптури та монументально-декоративного мистецтва.
 
Творчість митця глибоко національна та індивідуально-самобутня, він зберігав та розвивав традиції української образотворчості.
 
Недарма його полотна перебувають у музеях та приватних колекціях не лише в Україні, а й за кордоном. Серед найвідоміших творів — «Господар гір», «Покіс», «Ватра», «Оранта», «Велет-гора», «Данило Нарбут», «Пересторога», «Пращур».
 
У 2001 році Івану Фізеру надали звання «Заслужений художник України», а торік він отримав почесний титул «Народний художник України».
 
У пам’яті українців Іван Васильович назавжди залишиться справжнім життєлюбом iз винятковим почуттям гумору, людиною неймовірно чуйною, доброю, толерантною та справедливою.
 
«Сумує увесь колектив університету, вся творча Черкащина, спільнота художників і скульпторів України. Щирі співчуття родині, друзям, колегам Івана Васильовича», — зазначає Олександр Черевко, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.