Перед двотижневою паузою в чемпіонаті «Динамо» і «Шахтар» синхронно втратили очки

06.10.2020
Перед двотижневою паузою в чемпіонаті «Динамо» і «Шахтар» синхронно втратили очки

Словенець Беньямін Вербич урятував «Динамо» від поразки в матчі з «Зорею». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Нинішня футбольна осінь дарує футбольній збірнiй України абсолютно новий досвід регулярних баталій iз представниками елітної когорти європейських збірних.
 
Поєдинки з європейськими грандами — це те, про що давно мріяли наставники «синьо-жовтих», однак довгий час не могли реалізувати на практиці.
 
Але тепер, коли українська збірна прописалася в дивізіоні А Ліги націй, кожного осіннього місяця у «синьо-жовтих» — по два матчі з найрейтинговішими національними командами Старого світу.
 
Президент УАФ Андрій Павелко повідомив, що найближчі поєдинки збірної України в ЛН, які вона зіграє проти Німеччини (10 жовтня) та Іспанії (13 жовтня) в Києві, відбудуться не на порожньому стадіоні.
 
За його словами, КМДА погодилася з пропозицією УЄФА й дозволила відкрити на ці матчі НСК «Олімпійський» для 30% глядачів.
 
Можна передбачити, що в київській міській держадміністрації нарешті дозволять відвідувати столичним уболівальникам i матчі національного рівня. Утім зрозуміло, що статися це може не раніше, ніж поновиться чемпіонат.
 
А на двотижневу перерву в ЧУ його лідером пішло київське «Динамо», хоча в минулому турі підопічні Мірчі Луческу втратили очки в поєдинку проти «Зорі». Матч срібного та бронзового призерів попередньої національної першості вийшов безкомпромісним і закінчився миром — 1:1.
 
Готуючи луганську команду до виступів у груповому турнірі Ліги Європи, її наставник Віктор Скрипник провів у міжсезоння точкове підсилення. Як наслідок, на старті сезону футболістам «Зорі» вдалося по черзі відібрати очки у вітчизняних флагманів.
 
За словами Мірчі Луческу, відсутність у матчі з луганським клубом травмованих Супряги та Буяльського суттєво вплинула на атакувальний потенціал його колективу.
 
Однак наставник вірить, що до старту його команди в еліт-раунді Ліги чемпіонів, де на «динамівців чекають поєдинки з «Барселоною», «Ювентусом» та «Ференцварошем», лідери «біло-синіх» відновлять свою форму. Так само Луческу сподівається, що в хороших кондиціях повернуться до табору «біло-синіх» і збірники.
 
«Важливо, аби після матчів збірної у них був хороший психологічний стан», — каже Луческу, котрий, до слова, з певним сумом відпускав до табору збірної своїх підопічних, побоюючись, що там більша частина динамівців перебуватиме без діла.
 
Утім напередодні зборів, упродовж яких на збірну України, окрім двох матчів у Лізі націй, чекає не менш знаковий товариський поєдинок iз чинними чемпіонами світу — французами, у «синьо-жовтих» стався форсмажор.
 
Після того, як у двох провідних футболістів «Шахтаря» та української національної команди Андрія П’ятова та Тараса Степаненка виявили коронавірус, на самоізоляцію пішли й інші донецькі збірники — Микола Матвієнко, Віктор Коваленко, Марлос і Жуніор Мораес.
 
Відтак у поєдинку з Францією, що відбудеться 7 жовтня на «Стад де Франс», «гірники» команді Шевченка точно не допоможуть. Таким чином у динамівських збірників буде значно більше шансів набути ігрового досвіду у відповідальному матчі.
 
Самі ж «гірники» перед паузою в чемпіонаті обмежилися нічиєю в Чернігові. «Для нас нічийний результат iз «Шахтарем» — позитив», — наголосив очільник «Десни» Олександр Рябоконь.
 
Водночас португальський наставник «помаранчево-чорних» Луїш Каштру був абсолютно незадоволеним грою своєї команди, котра в п’яти стартових турах у своєму активі має три нічиї і лише дві перемоги. Не дивно, що за таких результатів у турнірній таблиці «гірники» обіймають тільки четверту позицію.
 
Натомість на третю позицію проміжного протоколу піднявся ковалівський «Колос». Вирвати домашню перемогу над «Маріуполем» підопічним Руслана Костишина допоміг пенальті, призначений арбітром за порушення правил, яке, на думку окремих експертів, сталося ще до штрафного майданчика. Зауважимо, що наразі система ВАР використовується вітчизняними арбітрами лише на двох із семи поєдинках УПЛ.
 
Водночас, як днями заявив Андрій Павелко, уже найближчим часом у розпорядженні УАФ з’явиться друга пересувна ВАР-станція, і тоді інноваційні суддівські технології зможуть покривати в турі вдвічі більше поєдинків. 
 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 5-й тур. «Дніпро-1» — «Ворскла» — 2:2 (Назаренко, 14; Булеца, 90+5 — Кулач, 42; Кане, 66; вилучення: Цуріков, 74 — Скляр, 81; Кане, 90+4), «Рух» — «Львів» — 0:0 (вилучення: Парамонов, 34 («Р»)), «Інгулець» — «Минай» — 1:1 (Сітчінава, 35 (пен.) — Нурієв, 9 (пен.); вилучення: Пиняшко, 57 («М»)), «Олімпік» — «Олександрія» — 3:2 (Захедітабар, 8; Бабогло, 25 (у свої ворота); Зотько, 44 (пен.) — Сітало, 61; Гречишкин, 90+2 (пен.); вилучення: Банада, 45 («О»)), «Десна» — «Шахтар» — 2:2 (Мостовий, 17; Тотовицький, 26 — Коваленко, 4; Дантіньйо, 79), «Динамо» — «Зоря» — 1:1 (Вербич, 74 — Кочергін, 65), «Колос» — «Маріуполь» — 1:0 (Оріховський, 90+4 (пен.)).
Турнірне становище: «Динамо», «Ворскла» — 11, «Колос» — 10, «Шахтар», «Десна», «Олімпік» — 9, «Маріуполь» — 7, «Олександрія» — 6, «Зоря» — 5, «Інгулець» — 4, «Минай» — 4 (4 матчі), «Дніпро-1», «Рух» — 2, «Львів» — 1 (4).
Бомбардир: Захедітабар («Олімпік») — 4.