Баскетболісти «Хіміка» перервали трирічну перевагу «Дніпра» у Національному кубку

06.10.2020
Баскетболісти «Хіміка» перервали трирічну перевагу «Дніпра» у Національному кубку

Баскетболісти «Хіміка» перервали трирічну гегемонію «Дніпра» у Національному кубку. (Фото з сайта fbu.kiev.ua.)

Тоді як одна частина київських шанувальників баскетболу вивчала новини щодо можливого повернення до змагань найтитулованішої команди України — «Будівельника», котрий майже повністю виконав свої боргові зобов’язання перед ФІБА-Європа і вже у нинішньому сезоні готовий вийти на паркет, в іншому таборі баскетбольних уболівальників столиці стежили за виступом «Київ-Баскета» у фіналі чотирьох Національного кубка, котрий минулих вихідних проходив у Южному.
 
Загалом, близько семи місяців в Україні не було офіційних баскетбольних змагань. А перш ніж відновити баталії на найвищому рівні, федерації баскетболу України довелося пройти непросту процедуру отримання від МОЗ дозволу на проведення матчів чемпіонату та кубку.
 
Дотримання суворого медичного протоколу — одна з головних міністерських вимог до організаторів поєдинків під егідою ФБУ.
 
Під час кубкового «фіналу чоти­рьох» у Южному на трибунах була зайнята лише чверть глядацьких місць, при цьому самі глядачі мусили бути в масках.
 
«Найважче було пережити той період, коли в країні не було великого баскетболу. Важко було всім: ФБУ, командам, гравцям, тренерам. Без ігрового досвіду втрачаються ігрові кондиції. Однак нам дуже приємно, що в Україну офіційно повернувся баскетбол. Є відчуття свята», — напередодні старту сезону зазначив генеральний секретар ФБУ Володимир Драбіковський.
 
Водночас для відкриття нового сезону були використані напрацювання попереднього, адже володар Кубка країни-2020 мав визначитися ще на початку року.
 
Хай там як, а учасниками кубкового «фіналу чотирьох» стали дві команди з Одеського регіону — «Одеса» та «Хімік», столичний повпред, а також переможець попереднього розіграшу — «Дніпро». Статус господаря турніру допоміг «хімікам» в овертаймі дотиснути амбітний «Київ-Баскет». «Дніпряни» ж упевнено підтвердили реноме фаворита в дуелі з «Одесою».
 
Фінальне протистояння Національного кубка вийшло таким, яким і мало бути — напруженим, безкомпромісним. Інтрига в поєдинку трималася до останніх секунд.
 
За мить до завершення основного часу доля трофею опинилася в руках гравця «Хіміка» Кирила Марченка. І коли разом з сиреною м’яч після його триочкового кидка прошив сітку кошика суперника, радості господарської команди не було меж.
 
При цьому «Дніпро», котрий упродовж трьох минулих сезонів незмінно володів Національним кубком та приїхав до Южного в ролі чинного чемпіона країни й подумки, можливо, вже готувався святкувати здобуття чергового трофею, був змушений скласти свої повноваження. 78:77 — мінімальна перемога «Хіміка». 
 
«Чим може бути незадоволений тренер? Напевно, результатом. А гра була достойна фіналу. Шкода, що в останньо­му моменті підбір дістався нашому супернику й він здійснив переможний кидок. На жаль, наприкінці гри ми розгубили десятиочкову перевагу. Мабуть, зарано повірили в перемогу. Але нічого не вдієш, це гра», — резюмував головний тренер «Дніпра» Денис Журавльов. 
 
 

ТАБЛО

Кубок України. Чоловіки. Півфінали. «Одеса» — «Дніпро» — 67:76. «Хімік» — «Київ-Баскет» — 76:68. Фінал. «Дніпро» — «Хімік» — 77:78.