Після трирічної відсутності: «Динамо» знову зіграє в еліт-раунді Суперліги

02.10.2020
Після трирічної відсутності: «Динамо» знову зіграє в еліт-раунді Суперліги

Під орудою Мірчi Луческу динамівці без проблем пройшли «Гент» у заключному раунді кваліфікації ЛЧ-2020/2021. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Прихід 75-річного румуна Мірчi Луческу наприкінці липня на тренерський місток київського «Динамо» багато хто з динамівських шанувальників зустрів у штики.
 
Однак затяжна ігрова криза не залишила власникам «біло-синіх» іншого вибору, як запросити на тренерський місток свого клубу людину, котра багато років плідно пропрацювала в таборі головного суперника динамівців.
 
Було зрозуміло, що робота Мірчi Луческу на новому місці весь час перебуватиме під прискіпливою увагою критиків, котрі використовуватимуть будь-яку сприятливу нагоду для закликів про його відставку. Однак наразі досвідчений тренер не дає своїм опонентам жодних підстав для критики.
 
Справді, динамівські ультрас продовжують методично виказувати свою категоричну незгоду з рішенням братів Суркісів запросити колишнього наставника «Шахтаря» до керма «біло-синіх».
 
Хоча нині вони більше переймаються тим, що в Києві на НСК «Олімпійський» поруч iз динамівцями всі свої матчі (зокрема, й поєдинки групового раунду Ліги чемпіонів-2020/2021) проводитиме «Шахтар».
 
Натомість динамівська спільнота у ці дні святкує вихід «біло-синіх» до групового раунду Ліги чемпіонів, де востаннє вони грали в 2017 році під орудою Сергія Реброва.
 
Три попередні сезони виступи динамівських футболістів у найпрестижнішому єврокубку обривалися на стадії кваліфікаційного турніру.
 
Для досвідченого Мірчi Луческу цей бар’єр особливих проблем не створив, хоча через епідемію травм у «Динамо» румунський наставник був обмежений у виборі кадрів. 
 
Хай там як, а у матчі-відповіді з «Гентом» динамівці знову відсвяткували перемогу. Після мінімального успіху в Бельгії на київському НСК «Олімпійський» підопічні Луческу влаштували супернику розгром — 3:0.
 
Хоча після матчу румунський очільник «Динамо» заявив, що приємні емоції у нього викликає лише рахунок. «Мені не сподобалася гра, котру мої підопічні демонстрували після третього забитого гола.
 
У заключній частині поєдинку вони дозволили супернику створити занадто багато небезпечних моментів», — констатував Луческу. Досвідчений наставник розуміє, що з таким підходом до справи в груповому раунді Суперліги динамівці матимуть серйозні проблеми.
 
Щодо «Гента», то затяжне бельгійське міжсезоння аж ніяк не пішло йому на користь. Команда українських легіонерів — Безуса,  Пластуна та Яремчука — нині переживає глобальну перебудову, тож у протистоянні з «Динамо» була далекою від своїх оптимальних кондицій.
 
А от угорський «Ференцварош», у якому на провідних ролях перебувають також троє українців, нині переживає один iз кращих періодів у своїй історії.
 
Завдяки тренерському хисту Сергія Реброва, а також старанням його підопічних-співвітчизників — Харатіна та Зубкова — будапештський клуб уперше за 25 років гратиме в груповому раунді Ліги чемпіонів. «Хочу зіграти в групі проти «Динамо», — зазначив Ребров.
 
Відзначимо, що перед жеребкуванням еліт-раунду Суперліги «Ференцварош» опинився в четвертому, а «Динамо» — в третьому кошику. При цьому чемпіон України — «Шахтар» — у своєму квартеті матиме другий номер посіву. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Кваліфікація. «Плей-оф». Матч-відповідь. «Динамо» (Україна) — «Гент» (Бельгія) — 3:0 (Буяльський, 9; Де Пена, 36 (пен.); Родрігес, 49 (пен.); перша гра — 2:1)