Євросоюз підтримав розширення санкцій проти Росії за Керченський міст

30.09.2020
Посли країн Європейського Союзу дали «зелене світло» розширенню санкцій проти Росії за підрив територіальної цілісності та суверенітету України шляхом побудови мосту, що сполучає РФ з окупованим Кримом.
 
Про це неофіційно дізналася брюссельська кореспондентка Польського радіо. 28 вересня запущено письмову процедуру, і якщо жодна країна не буде проти (що малоймовірно, оскільки всі держави дали «зелене світло» для початку процедури), то санкції остаточно затвердять. Очікується, що це станеться 1 жовтня.
 
До чорного списку внесуть чергові чотири компанії, які брали участь у будівництві мосту над Керченською протокою. Санкції включатимуть замороження фінансових рахунків цих компаній на теренах Євросоюзу.
 
Передбачено і заборону надавати їм кошти громадянами та підприємствами з Євроспільноти. Обмеження охоплять і деяких осіб, котрим буде заборонений в’їзд до ЄС, а їхні кошти будуть заблоковані в європейських банках. За підрив територіальної цілісності й суверенітету України ЄС увів раніше санкції проти 44 російських компаній та 175 осіб.
 
У зв’язку з російською агресією в Україні Євросоюз запровадив й економічні санкції. Нинішні будуть чинними до кінця січня. Росіянам заборонено продавати й високі технології, зокрема пов’язані з видобутком нафти з арктичних покладів. Надалі чинним лишається й ембарго на постачання зброї.
 
Російський рубль почав різко знецінюватися. На думку експертів, це — реакція закордонних інвесторів на попередження про посилення санкцій проти Росії за анексію Криму.
 
За одне євро в Москві в понеділок треба було заплатити понад 92 рублі, а за долар — понад 79 рублів. Курс євро перевищив 92 рублi вперше за чотири останні роки.
 
Раніше інвестори відвернулися від рубля після попередження про американські санкції, пов’язані з будівництвом газопроводу «Північний потік-2» i замахом на лідера російської опозиції Олексія Навального.
 
Інформаційне агентство РБК написало, що на послаблення російської валюти вплинуло також зростання числа нових заражень коронавірусом, що загрожує повторним замороженням економічного життя в Росії. Значення також має й нестабільна ситуація на ринках палива, передусім нафти.
 
28 вересня падіння курсу російської валюти прокоментував прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, назвавши це ринковою волатильністю. За його сподіваннями, невдовзі рубль відновить втрачені позиції.