Политі кров’ю гори: триває військове протистояння за Нагірний Карабах

30.09.2020
Политі кров’ю гори: триває військове протистояння за Нагірний Карабах

Кавказ знову гарячий — з подачі північної імперії.

Перший постріл — завжди провокаційний

Збройні сили Азербайджану почали широкомасштабний наступ у Нагірному Карабасі, повідомив 28 вересня представник міністерства оборони Вірменії Арцруни Ованесян на своїй сторінці у «Фейсбуці».
 
Азербайджан почав наступ на ділянках долини річки Аракс і Матагіс-Талиш у Карабасі, зазначено в повідомленні.
 
За даними вірменської сторони, армія оборони Карабаху успішно протистоїть нападам. Зокрема, міноборони Вірменії заявляє про знищення понад 370 азербайджанських військових, 22 танків і 10 одиниць іншої техніки.
 
Армія оборони Нагірного Карабаху знищила азербайджанський літак Ан-2. Про це в інтерв’ю РІА «Новости» розповіла прессекретар міноборони Вірменії Шушан Степанян. Раніше представник президента Нагірного Карабаху наголошував, що військові в республіці збили літак ВПС Азербайджану, проте не навів інших подробиць.
 
Тим часом міністерство оборони Азербайджану інформує, що втрати Вірменії за перший день загострення конфлікту становлять понад 550 військових. Офіційний Баку про свої втрати поки що не повідомляє.
 
27 вересня міноборони Азербайджану заявило, що починає «контрнаступальну операцію» у відповідь на дії ЗС Вірменії, які «обстріляли населені пункти на лінії зіткнення в Карабасі».
 
У невизнаній Нагірно-Карабаській республіці повідомили, що артилерійському обстрілу піддалися населені пункти, в тому числі столиця Степанакерт.
 
У результаті військових дій є загиблі серед цивільних і військових з обох сторін. У Карабасі та Вірменії оголошено військовий стан і мобілізацію. В Азербайджані оголошено часткову мобілізацію, в деяких містах введено військовий стан.
 
У понеділок уранці Вірменія та Азербайджан повідомили про розгортання артилерійських сил, а також про чергові жертви конфлікту, що вибухнув у неділю вранці.
 
У боях із силами Азербайджану в регіоні Нагірного Карабаху загинуло тоді 15 вірменських військових, повідомила агенція «Франс Пресс» (AFP), посилаючись на відомство оборони сепаратистського вірменського анклаву в Азербайджані. До 32 збільшилося число загиблих  військових протягом першого дня боїв.
 
Крім того, загинуло п’ятеро азербайджанських та двоє вірменських мирних мешканців Нагірного Карабаху, що збільшило загальну кількість загиблих до 39. Азербайджанська сторона не надала тоді дані про військові втрати.

Російські добровольці проти турецької техніки?

У зв’язку з розгортанням воєнного конфлікту Вірменія обмежила виїзд чоловіків у віці від 18 до 55 років за межі країни, повідомляє Sputnik Вірменія з посиланням на Комітет цивільної авіації. Чоловіки, що входять у цю вікову категорію, можуть виїхати тільки з письмового дозволу територіальних військкоматів, відзначили в комітеті.
 
Там пояснили, що, відповідно до рішення уряду, чоловіки до 55 років підлягають призову. Близько 20 тисяч добровольців iз РФ висловили тим часом бажання вирушити воювати з Азербайджаном у Нагірному Карабасі. Про це в інтерв’ю «Інтерфакс» зазначив лідер Союзу вірмен Росії Ара Абрамян.
 
«На сьогоднішній день десятки тисяч людей, вірмен — і громадян Росії, і не громадян, звертаються до нас iз проханням допомогти у відправці їх у Нагiрний Карабах для захисту від азербайджанської агресії. Вже є дані про майже двадцять тисяч таких добровольців», — заявив Абрамян.
 
За його словами, наразі такої необхідності в добровольцях у вірменській армії немає, однак пізніше вона може знадобитися. Абрамян додав, що проти Вірменії вже воює не тільки армія Азербайджану, а й найманці з Туреччини.
 
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що підтримує Азербайджан у конфлікті з Вірменією. Його слова передає ТАСС.
 
«Туреччина сьогодні, як і завжди, знаходиться поруч зі своїми азербайджанськими братами», — сказав турецький президент. Він зазначив, що міжнародне співтовариство не може дати необхідну адекватну реакцію на те, що відбувається і вчергове демонструє політику подвійних стандартів.
 
Туреччина, втім, не бачить необхідності відправляти своїх військових, в інтерв’ю РІА «Новості» засвідчив радник президента країни Ясін Актай. «Необхідності в цьому немає, технічної підтримки досить. Але якщо знадобиться, то дорога відкрита», — сказав Актай.
 
Він також відкинув звинувачення Вірменії в використанні сирійських найманців у боях за регіон. Раніше посол Вірменії в РФ повідомив, що сирійські бо­йовики, перекинуті в Карабах турецькою армією, беруть участь у боях з озброєними силами республіки.

Арбітри вимагають примирення

Вірменія в терміновому порядку звернулася до Страсбурзького суду з прав людини. Вона вимагає зо­бов’язати Азербайджан припинити обстріли цивільних об’єктів і утриматися від нападу на цивільне населення в Нагірному Карабасі. Як повідомляється в комюніке ЄСПЛ від 28 вересня, зараз суд розглядає це звернення Єревана, направлене у терміновому порядку напередодні, 27 вересня.
 
«Суд отримав звернення про тимчасові заходи сьогодні вранці, зараз воно на розгляді», — заявили в ЄСПЛ у понеділок.
 
У неділю Державний департамент США закликав Вірменію та Азербайджан «негайно припинити бойові дії» і засудив ескалацію насильства у Нагірному Карабасі. «Сполучені Штати переконані, що участь в ескалації насильства зовнішніх суб’єктів була би вкрай непотрібною і тільки збільшила би регіональне напруження», — говориться у заяві Держдепу. Раніше, в неділю, Євросоюз закликав сторони конфлікту в Нагірному Карабасі до негайного припинення бо­йових дій і деескалації.
 
Генсекретар ООН Антіоніу Ґутерріш у понеділок провів телефонні розмови з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим та прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном. Він закликав Вірменію та Азербай­джан «негайно припинити ворожі дії» в Нагiрному Карабасі, через які вже загинули щонайменше 65 людей.
 
Ґутерріш закликав обидві сторони продовжити перемови та погодитися на поновлення моніторингу ОБСЄ. Тим часом очікується, що Рада Безпеки ООН проведе термінове засідання 29 вересня, щоб обговорити ситуацію між двома країнами. Зустріч ініціювали Німеччина та Франція.
 
Німецький уряд вимагає «негайного припинення вогню» в Нагірному Карабасі. Як повідомила речниця МЗС Німеччини Марія Адебар, Берлін веде зараз переговори у рамках ОБСЄ щодо можливих варіантів врегулювання.
 
Окрім того, посли ФРН в обох країнах контактують iз вірменською та азербайджанською сторонами. Адебар зазначила, що в німецького уряду немає інформації стосовно направлення Туреччиною лівійських i сирійських бойовиків у Азербайджан.
 
Також Берлін не володіє інформацією, яка зі сторін спричинила останнє загострення конфлікту.