Не зрадити своїх присяг: у Києві просто неба триває виставка про Пласт

30.09.2020
Не зрадити своїх присяг: у Києві просто неба триває виставка про Пласт

Стенди біля міської ради. (Фото організаторів виставки.)

Вишкіл відповідальних кадрів для ефективного суспільства підтверджує свою ефективність уже 108 років у Пластових осередках.
 
Нині перед Київською міською радою триває виставка просто неба «Вони не зрадили присяг» у партнерстві з Національним музеєм Революції гідності.
 
На стендах розміщено інформацію про пластунів, які поклали життя за Україну в російсько-українській війні. 
 
У всі часи пластуни запам’ятались активною участю як у розбудові, так і в захисті держави. Вони — учасники визвольного руху та воєн за незалежність УНР і ЗУНР, а зараз у різних формуваннях захищають східний кордон.
 
Із виникненням добровольчого руху створився навіть добробат «Гарпун» — із переважно пластунами у складі. Переглянути виставку можна до 19 жовтня. 
 
«Якби хоч 1% українців пройшов крізь Пласт, цю державу було б не впізнати», — був упевнений відомий за межами України професор Богдан Гаврилишин, натхненник створення Давоського економічного форуму.
 
Крім нього, вихованцями національної скаутської організації були різні представники еліти — від керівника ОУН Степана Бандери та воєначальника Романа Шухевича до настоятеля УГКЦ Любомира Гузара. Світ знає і таких пластунок, як астронавтку Гайдемарі Стефанишин-Пайпер і співачку Квітку Цісик.
 
Будучи неполітичним і позаконфесійним, Пласт сприяє всебічному патріотичному вихованню молоді на засадах християнської моралі для підготовки провідників суспільства. Слово scout означає «розвідник». Український відповідник взято з козацької традиції, в якій розвідників називали пластунами. 
 
Найчисельніша молодіжна організація України Пласт у 118 осередках по всій країні об’єднує майже 9000 членів усіх вікових груп.
 
Щороку Пласт проводить понад 100 виховних таборів різної спеціалізації для дітей і юнаків, а також у співпраці з іншими організаціями та владою здійснює інші заходи соціально-культурного спрямування. Поза Україною зараз організація діє у восьми державах.
 
Вважається, що країни, де кількість людей, що пройшли скаутські організації, сягає відсотка, — це країни з успішною економікою. В Україні 1% — це понад 400 тисяч. Ціла армія! Орієнтир для досягнення такої мети у пластівській стратегії визначено до 2030 року. Активно набирають волонтерів, бо, якщо не сформувати армію виховників, не буде армії дітей. 
 
Є закон про державне визнання Пласту, відповідно до якого Пласт є частиною позашкільної освіти. Система освіти дає знання, але цінностей неможливо навчити — їх можна тільки пережити.
 
Скаутинг, Пласт дає можливість виростати дітям із такими цінностями: вірність Богу й Україні, допомага іншим, формування характеру на лицарських засадах. 
 
У перші дні Євромайдану було звернення Пласту до пластунів — діяти відповідно до пластової присяги. Вони були серед тих, хто першими йшов із прапорами на площі, ставив перші намети, будував перші барикади. Пласт був живим організмом Майдану, але пластуни себе не виокремлювали. Всі пластуни — скаути. Але не всі скаути — пластуни. Пласт — це рух, який є частиною української нації в різних кутках світу. 
 
Якось американську астронавтку, пластунку Стефанишин-Пайпер спитали, про що думала, дивлячись на Землю з космосу. «Вона у нас одна, її потрібно берегти і робити кращою», — відповіла вона. Власне, завдання пластунів — робити цей світ кращим. І також бути опорою та стрижнем для змін.