«Мозкова катастрофа»: як запобігти інсульту

29.09.2020
«Мозкова катастрофа»: як запобігти інсульту

Інсульт «помолодшав». Тож будьте уважніші до власного здоров’я. (Фото з сайта health.24tv.ua.)

Медична статистика безжальна: щороку у світі реєструють 16 мільйонів випадків інсульту. І прогнози на майбутнє не обіцяють нічого доброго.
 
 
Якщо тенденція захворювань не зміниться, то 2030 року цей показник може зрости до 23 мільйонів.
 
 
Такого висновку дійшли експерти ВООЗ, наголошуючи, що інсульт — одна з основних причин інвалідності.
 
 
В Україні лікарі щороку фіксують близько 120 тисяч нових випадків інсульту.
 
Це вдвічі більше, ніж захворювання на інфаркт міокарда. Крім того, третина хворих — люди працездатного віку. Інсульт «помолодшав», і вже не дивина, коли недуга вражає зовсім молодих. Лікарі називають інсульт «мозковою катастрофою».
 
Майже 40 тисяч осіб в Україні щороку помирають від інсульту, 20 тисяч стають інвалідами. Основний спосіб запобігти лиху — профілактика. Фахівці нагадують основні фактори, які найчастіше провокують цю підступну недугу. 
 
* Хронічний стрес. Надмірні хвилювання зазвичай спричиняють підвищення артеріального тиску, прискорюють серцебиття, посилюють механізми згортання крові. Хронічний стрес і депресія — «класичний» шлях до ішемічного інсульту. Перегляньте власне ставлення до проблем, які «не дають вам жити». За потреби зверніться до психотерапевта. 
 
* Куріння. Ця шкідлива звичка по­двоює ризик розвитку інсульту, адже призводить до порушення метаболізму. Лікарі кажуть: пошкоджені нікотином судини можуть відновлюватися впродовж 5 років. Намагайтеся зменшувати залежність від куріння, а найкраще — побороти цю шкідливу звичку взагалі. Таким чином ви знизите ризик інсульту.
 
* Алкоголь — відомий провокатор судинних недуг. В осіб, які зловживають міцними напоями, ризик «мозкової катастрофи» зростає на 60 відсотків. Алкоголь викликає гіпертензію, підвищує згортання крові, сприяє зниженню мозкового кровотоку, прискорює вікову мозкову атрофію. Вчені дослідили, що максимальний рівень смертності від ішемічного інсульту фіксують у вихідні та святкові дні, коли, як відомо, найбільше застіль.
 
* Ожиріння. Надмірна вага тіла тісно пов’язана з гіпертензією, цукровим діабетом і порушеним ліпідним (жировим) обміном, які є факторами розвитку інсульту. Тому струнка фігура — це не тільки краса, а й запорука здоров’я судин. 
 
* Гіподинамія. Загальновідомо, що малорухливий спосіб життя негативно впливає на обмінні процеси в серці і мозку, знижує рівень кровопостачання, сприяє ожирінню. Особливо гіподинамія небезпечна тим, хто потерпає від різних серцево-судинних захворювань (артеріальна гіпертензія, атеросклероз).
 
* Цукровий діабет — однозначний фактор ризику. У 40 відсотків хворих, які перенесли інсульт, діагностують цукровий діабет. Ця недуга, як відомо, викликає різні ускладнення судинного кровообігу — інсульт, інфаркт, ретинопатію, нефропатію.
 
* Артеріальна гіпертензія. Лікарі вважають її основною передумовою гострого порушення мозкового кровообігу. У майже 80% випадків інсульту винна гіпертонія. Тому регулярно контролюйте свій артеріальний тиск. Це допоможе запобігти небезпечним ускладненням недуги.
 
* Атеросклероз. Відкладення «поганого» холестерину на внутрішніх стінках кровоносних судин у вигляді бляшок — справжнє лихо сьогодення. Ці бляшки не тільки закупорюють судини, а й порушують їх еластичність. Таким чином знижується здатність судин звужуватися або розширюватися, регулюючи таким чином кров’яний тиск. Інсульт у людей, старших 65 років, часто стається саме внаслідок атеросклерозу. Медики наголошують: важливо не тільки ефективно лікувати атеросклероз, а й дбати про профілактику. І починати її важливо. Зверніть увагу на своє харчування! 
 
* Каміння в нирках. Кількість осіб, які потерпають від каменів у нирках, протягом останніх трьох десятиліть неухильно зростає у всьому світі. Медики й науковці наголошують: ця патологія може виникати внаслідок різних захворювань — цукрового діабету, ожиріння, артеріальної гіпертензії. Каміння в нирках також може підвищити ризик ішемічної хвороби серця та інсульту. Аби запобігти утворенням, регулярно відвідуйте профільних фахівців і стежте за щоденним раціоном.