Сміття без політики: бізнесмен Богдан Михалусь іде до Львівської облради

29.09.2020
Сміття без політики: бізнесмен Богдан Михалусь іде до Львівської облради

Богдан Михалусь.

Богдан Михалусь, засновник компанії «ГрінЕра Україна», балотуватиметься на місцевих виборах до Львівської обласної ради.
 
 
Для цього бізнесмен обрав команду «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка. 
 
 
Компанія, яку очолює 55-річний Богдан Михалусь, спеціалізується на збиранні, сортуванні та утилізації твердих побутових відходів. А для Львова, як відомо, — це давня й актуальна проблема.
 
У Богдана Михалуся є власне бачення того, як ефективно місто може вирішувати свої «сміттєві» проблеми. Однак ці питання, як розповідав він «Україні молодій» у нещодавньому інтерв’ю (див. номер від 8 вересня 2020 року), часто заполітизовані. Хоча насправді це «не має бути політичною проблемою, а господарською». 
 
Богдан Михалусь має багатий досвід, здобутий за кордоном, — 20 років він прожив у США. Там працював на керівних посадах у компанії Waste Management Inc., яка займається питаннями комплексного поводження з відходами. Заснував у Сполучених Штатах власну компанію з переробки вторинної сировини. Останні п’ять років живе і працює в Україні. 
 
Прикладом успішного господарювання його компанії «ГрінЕра Україна» може бути полігон у Миколаєві, що на Львівщині. Наповнене сміттям ущерть сміттєзвалище мало приписи від екологічної інспекції і могло бути закрите в будь-який момент. Але в результаті проведених «реанімаційних заходів» полігон повернувся до роботи та став безпечним.
 
«Це вдалося за умови спільного господарювання нашої компанії та місцевої влади», — наголошує Богдан Михалусь, акцентуючи увагу на тому, що вміння, досвід і можливості бізнесу часто потребують розуміння у владних кабінетах та відповідного сприяння. 
 
У 2019 році Богдан Михалусь отримав відзнаку «Золотий Герб міста Львова» за активну громадянську позицію і високу екологічну свідомість, ефективне впровадження передових технологій у сфері управління твердими побутовими відходами. Підприємець переконаний, що його рідний Львів зі своїми сміттєвими проблемами може стати взірцем у питанні поводження з побутовими відходами.
 
«Пріоритет номер один — побудова регіонального полігону на Львівщині. Гадаю, що два-три роки було б достатньо, щоб отримати ділянку і побудувати полігон, — наголошує Богдан Михалусь. — Впорядкування старих радянських полігонів та будівництво нових регіональних має відбуватися паралельно зi спорудженням сміттєпереробних заводів: ми повинні наздогнати те, що вже давно існує в наших сусідів, і перейти до практик обов’язкового сортування відходів».