«Шахтар» здобув першу перемогу за останній місяць, а «Динамо» вийшло в лідери чемпіонату

29.09.2020
«Шахтар» здобув першу перемогу за останній місяць, а «Динамо» вийшло в лідери чемпіонату

Активно застосовуючи ротацію в динамівській «основі», Мірча Луческу надав можливість Олександру Андрієвському забити свій перший м’яч у чемпіонаті країни. (Фото з сайта www.fcdynamo.kiev.ua.)

Коротеньке міжсезоння аж ніяк не сприяло повноцінній підготовці команд УПЛ до нового чемпіонату країни.
 
 
Декотрі клуби — як-то новачки еліти з першої ліги, а також чемпіон країни — «Шахтар», який у серпні активно боровся за перемогу в Лізі Європи, через щільний календар узагалі не мали можливостей перевести подих між двома сезонами.
 
 
Не дивно, що за таких обставин незмінний переможець останніх чотирьох національних першостей доволі скромно розпочав захист чемпіонського титулу. 
 
У перших чотирьох турах «Шахтар» недорахувався чотирьох залікових балів і на даному етапі національних перегонів перебуває лише на третій позиції, позаду свого ключового суперника в боротьбі за золоті нагороди.
 
«Чемпіонський титул не виграється в перших турах. Це достатньо довгий шлях. У футболі все може змінитися дуже швидко», — заспокоїв шанувальників донецької команди її португальський наставник Луїш Каштру.
 
Після серії з двох нічиїх поспіль «гірникам» удалося відсвяткувати перемогу в матчі ЧУ проти «Олімпіка», котра, до слова, стала першою за календарний місяць.
 
Мировими iз «Зорею», а особливо з дебютантом УПЛ — «Рухом», «помаранчево-чорні» неабияк налякали своїх шанувальників, змусивши тих думати, що в нинішньому сезоні їхня улюблена команда буде не здатна вести боротьбу за чемпіонство.
 
Дехто з них припустив, що після легкої перемоги в попередньому сезоні, коли підопічні Каштру випередили срібного призера на 23 очки, футболістам «Шахтаря» непросто знаходити мотивацію для нових звершень.
 
Водночас екскапітан «помаранчево-чорних» Тайсон переконує, що в «Шахтарі» не виходять із золотих перегонів, а навпаки — до останнього вестимуть боротьбу за чемпіонство.
 
Щодо мотивації, то голкіпер «гірників» Андрій П’ятов зауважив, що прихід їхнього колишнього наставника Мірчи Луческу до керма «Динамо» — непогана мотивація для нинішніх гравців «Шахтаря».
 
Поки ж команда Каштру перебуває в пошуках своєї колиш­ньої гри, київське «Динамо» вийшло в лідери національної першості й готується здійснити завершальний крок на шляху до групового раунду Ліги чемпіонів.
 
Аби якомога краще підготуватися до матчу-відповіді з бельгійським «Гентом», керівництво динамівського клубу домовилося з «Минаєм» про перенесення матчу четвертого туру з Ужгорода до Києва.
 
Дебютант УПЛ хоч і пішов флагману на поступки, однак теплого прийому від нього не отримав. Залишившись на початку матчу в меншості, в підсумку, гості з Закарпаття зазнали в столиці болісного фіаско — 0:4.
 
Молодий наставник «Минаю» Василь Кобін причиною невдачі своєї команди назвав головного арбітра матчу, котрий, на його думку, приймав у матчі некваліфіковані рішення. Утім футбольна спільнота України в унісон свідчить, що заяви Кобіна — емоційні, а самому наставнику потрібно набувати досвіду.
 
Загалом, трійка команд, яка в міжсезоння «піднялася» з першої до елітної ліги, після стартового відрізку ЧУ синхронно отаборилася в нижній частині турнірної таблиці.
 
На дні ж проміжного протоколу — «Львів», який не здобув у новому чемпіонаті ще жодного очка. У минулому турі «городяни» зазнали принизливого розгрому від «Зорі», прем’єрним дублем у складі котрої відзначився її новачок, ветеран українського футболу — 33-річний Олександр Гладкий. Після цього з’явилася інформація, що головного тренера «Львова» Георгія Цецадзе відправлено у відставку. 
 
Натомість свій перший поєдинок на посту наставника «Дніпра-1» провів Ігор Йовічевич, який прийшов на зміну Дмитру Михайленку. Щоправда, миттєво змінити стан речей у команді хорватський наставник не зміг. Поразка від «Олександрії» стала для «дніпрян» третьою поспіль невдачею в чемпіонаті.
 
«Результат буде, потрібно лише підсилення», — зауважив Йовічевич.