Еліна Світоліна здобула у Страсбурзі свою 15-ту перемогу на турнірах WTA

29.09.2020
Еліна Світоліна здобула у Страсбурзі свою 15-ту перемогу на турнірах WTA

У Страсбурзі Еліна Світоліна здобула свою 15-ту перемогу на турнірах WTA. (Фото з сайта tennisthreads.net.)

Присвятивши дві третини вересня легендарним велоперегонам «Тур де Франс», переможцем яких, до слова, став 21-річний словенець Тадей Погачар, наприкінці першого осіннього місяця Франція переключилася на престижні тенісні баталії.
 
 
Як і історичний велотур, цьогорічний Відкритий чемпіонат Франції з тенісу через коронавірус також суттєво змістився в часі.
 
 
Тож тепер, коли тепла пора року залишилася позаду, учасникам «РГ-2020» доводиться призвичаюватися до абсолютно нової атмосфери, в якій мало тепла і багато штучного освітлення.
 
Однією з перших, хто відчув на собі всі особливості цьогорічного ґрунтового «шолома», стала друга ракетка України Даяна Ястремська. Перебуваючи в когорті 32 сіяних, талановита українська тенісистка не впоралася зі стартовим бар’єром «Ролан Гарроса».
 
Представницю Австралії Дар’ю Гаврилову не назвеш легкою суперницею, однак через травму стопи вона більше року не мала ігрової практики. До Парижа Гаврилова приїхала в статусі 785-ї ракетки планети. Можливо, саме цей факт і розхолодив посіяну на «РГ» під 24-м номером Ястремську. Практично без бою вона віддала опонентці з Австралії два сети — 4:6, 3:6.
 
«Напевно, сьогоднішні погодні умови зіграли мені на руку. За хорошої погоди мені було б значно складніше. Через дощ м’ячі були важкі, тому мені простіше було діставати атакувальні удари суперниці», — зауважила Гаврилова.
 
До­гравали ж дівчата поєдинок під світлом штучних ілюмінаторів, які спеціально під вересневий «шолом» встановили на кортах «Ролан Гарроса».
 
Зауважимо, що на головній арені турніру — корті Філіпа Шатріє — після багаторічних будівельних робіт з’явився розсувний дах. І тепер організаторам «РГ» значно легше буде пристосовуватися до неочікуваних змін погоди.
 
Приміром, на жіночому турнірі WTA в Страсбурзi, котрий минулого тижня тривав на півночі Франції, через дощ організатори не раз були змушені переносити матчі.
 
Так, власне, сталося й iз фінальним двобоєм, у якому зустрічалися прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна та її візаві з Казахстану Олена Рибакіна.
 
«Було непросто починати гру на дві години пізніше, але умови однакові для всіх, тому потрібно було адаптуватися. Зазвичай такі турніри граються у спекотний період, але цього разу все було інакше. Ми раді, що взагалі вдалося дограти фінал у визначений календарем день. Тут були зовсім інші умови, відмінні від тих, на які ми очікували», — так прокоментувала свій вирішальний день на турнірі у Страсбурзі Еліна Світоліна.
 
Поєдинок, який розтягнувся на максимальні три сети, зрештою виграла українська тенісистка — 6:4, 1:6, 6:2. 
 
«Те, що мені вдалося виграти перший гейм у вирішальній партії, додало мені впевненості. Для мене було важливо знову зібратися й повернутися в гру. Це був, мабуть, визначальний момент фіналу», — пояснила перша ракетка України й п’ята тенісистка планети. Тепер в активі Світоліної 15 перемог на турнірах WTA.
 
Водночас Еліна ще жодного разу не тріумфувала на «гранд слемах». Тож, можливо, виграний напередодні старту «Ролан Гарроса» фінал у Страсбурзi допоможе українській примі написати нову главу в своїй тенісній біографії.