Мінськ протестує: мітинги у Білорусі стали нормою, Лукашенко продовжує чіплятися за владу

22.09.2020
Мінськ протестує: мітинги у Білорусі стали нормою, Лукашенко продовжує чіплятися за владу

Люди в чорному з прихованими обличчями, що наводнили білоруські міста, почали масово захоплювати просто на вулицях жінок.

Протести входять у нормальний розклад життя мешканців Білорусі, які не можуть вибачити чинному президенту фальсифікацію останніх виборів.
 
 
У Мінську та інших містах на черговий «Марш справедливості» минулої неділі вийшло близько 150 тисяч людей.
 
 
Найдраматичніша ситуація розгорталася у Бресті, де сталися сутички між ОМОНом та демонстрантами.
 
 
Проти протестувальників застосували сльозогінний газ, силовики стріляли в повітря.
 
Мітингарів затримували брутально. Міністерство внутрішніх справ Білорусі підтвердило застосування сльозогінного газу в Бресті.
 
Масові затримання учасників акцій протесту відбувалися як у Мінську, так і у тому ж Бресті, а також у Гродно, Гомелі та Могильові.
 
Загалом білоруські каральні органи затримали під час недільних акцій протесту 58 осіб, повідомляє білоруський правозахисний центр «Весна»: 27 осіб заарештували у Мінську, 31 — у регіонах.
 
Влада заздалегідь вжила заходів безпеки для себе, передусім у Мінську, де до початку «Маршу справедливості» частково перекрили одну з центральний магістралей Мінська —  проспект Переможців.
 
У місті було багато бронетехніки, закрили шість станцій метрополітену. До центру Мінська задовго до початку несанкціонованого «Маршу справедливості» стали стягувати автозаки та техніку внутрішніх військ.
 
Підходи до площі Незалежності ще до обіду перекрили металевими огорожами, стягнули співробітників міліції, зокрема бійців ОМОНу зі щитами і кийками. Люди у військовій формі перекрили Жовтневу площу, частину військових, котрі оточили площу перед Палацом республіки, озброїли автоматами Калашникова, чого на попередніх акціях не спостерігалося.
 
Не спостерігалося такої брутальності і стосовно вже до традиційних маршів жіночої солідарності, які відбуваються по суботах перед головною акцією в неділю. Силовики у балаклавах, застосовуючи фізичну силу, затримували жінок на вулицях білоруської столиці.
 
Загалом, за даними правозахисного центру «Весна», відомо про 246 затриманих активісток, серед яких є і працівники британського посольства, передає Білоруська служба «Радіо «Свобода».
 
Міжнародна підтримка білорусів надалі неадекватна. Хіба що депутати Європарламенту визнали Координаційну раду опозиції представницьким органом білорусів, які вимагають демократичних змін у країні. Відповідну резолюцію на пленарному засіданні в Брюсселі  підтримали 574 євродепутати, 37 проголосували проти, ще 82 утрималися.
 
Натомість Кіпр знову заблокував санкції Європейського Союзу проти Білорусі. Представник Нікосії наклав вето на проєкт штрафних заходів  на засіданні Комітету постійних представників країн ЄС у Брюсселі. У такий спосіб Нікосія чи то домагається введення штрафних заходів ЄС щодо Туреччини, чи то виконує замовлення Кремля.
 
Дипломати у Брюсселі сподівалися, що на зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, що мала відбутися 21 вересня, вдасться схилити Кіпр відмовитися від вето, якщо Москва не виявиться переконливішою за кулісами форуму.