Втрачаємо джерела: в Україні склався катастрофічний стан із питною водою

22.09.2020
Проблема питної води в нашій країні назріла вже давно.
 
 
І це не дивно, адже за запасами доступних до використання водних ресурсів ми належимо до малозабезпечених регіонів.
 
 
Особливо гостро нестачу питної води відчувають сільські жителі, у яких масово висихають криниці вже не один рік.
 
 
Із цією бідою довелося безпосередньо зіткнутися й мені: на Черкащині у батьківській криниці вода зникла років зо п’ять тому. 
 
У маловодні роки на території України формується лише 52,4 км3/рік стоку, тобто на одну людину припадає близько 1 тис. м3. Тим часом, за визначенням Європейської економічної комісії ООН, держава, водні ресурси якої не перевищують 1,7 тис. м3 стоку на рік на одну людину, вважається незабезпеченою водою.
 
У Канаді, наприклад, ця величина дорівнює 94,3, у Росії — 31,0, у Швеції — 19,7, у США — 7,4, у Білорусі — 5,7, у Франції — 3,4, в Англії — 2,5, у Німеччині — 1,9, у Польщі — 1,6 тис. м3/рік. Серед 152 країн світу Україна за цим показником посідає... 111-те місце. 
 
Як стверджують фахівці, втрати прісної питної води в нас відбуваються прискореними темпами й вона стає дефіцитом, більше того, у нашій країні немає точних даних про місцезнаходження та кількість запасів артезіанської води, а все через те, що ці джерела ніхто не контролює.
 
Екологи давно б’ють на сполох і говорять про необхідність уже найближчим часом розпочати моніторинг, аби отримати повне уявлення про ситуацію з водою. Однією із запорук безпеки держави є наявність інформації про запаси питної води на найближчі 50-100 років.
 
За словами експертів-екологів, чимало артезіанських джерел використовуються для сільськогосподарських потреб, а це не що інше, як варварство, і є неприпустимим в умовах дефіциту питної води.
 
У цивілізованому світі для подібних потреб використовують технології опріснення води, і в Україні також важливо, щоб якісна вода не йшла на полив та інші промислові потреби. Єдине можливе використання артезіанської води — винятково для пиття.
 
Посилює тривогу висновок експертів про фактичну непридатність для використання найбільшої нашої водної артерії — дніпровської води, якість якої жахлива. До 20% добрив i пестицидів, що використовують на полях, потрапляють у водні об’єкти. Поява таких домішок у воді погіршує її органолептичні показники, а в багатьох випадках створює пряму загрозу здоров’ю і життю людей.
 
На сьогодні міське водопостачання забезпечується в Україні за рахунок підземних вод лише на 25%, у той час як у більшості країн Європи використання підземних вод сягає 90%, що повністю забезпечує задоволення потреб населення високоякісною питною водою.
 
Нагадаємо, що вода в житті людини відіграє вирішальну роль: дослідники стверджують, що без їжі ми зможемо жити до двох місяців, а без води — максимум до п’яти діб. Ми і є тим, що п’ємо: за даними ВООЗ, більшість хвороб людини виникає саме через споживання неякісної води.
 
Наш організм складається більш як наполовину з води, й зневоднення на 10—20% є небезпечним для здоров’я, особливо в спекотну пору. За життя одна людина в середньому споживає близько 75 м3 цієї життєдайної рідини.