Лукашенко запустить російську АЕС на кордоні з Литвою на початку листопада

17.09.2020
Лукашенко запустить російську АЕС на кордоні з Литвою на початку листопада

БілоАЕС за російські гроші помпезно відкриють у прикордонні з Литвою, віншуючи комуністичний «Червоний Жовтень».

Запуск першої Білоруської атомної електростанції поблизу Островця запланований на 7 листопада, заявив у середу президент Олександр Лукашенко.
 
Цей день досі відзначається в Білорусі як свято Жовтневої революції.
 
«Я запрошую всіх. Я думаю, що в цей знаменний для нас день ми зможемо бути там і сказати, що у нас є перша електроенергія, отримана від нашої електростанції», — сказав Лукашенко в середу, під час зустрічі з так званими «політичними активістами».
 
На початку серпня у перший із двох реакторів електростанції завантажили перше ядерне паливо.
 
Білоруська атомна електростанція будується у Гродненській області, приблизно за 20 км від міста Островець та біля кордону з Литвою (за 50 кілометрів від литовської столиці Вільнюса), згідно з російським проєктом AES-2006. Він подібний до того, за яким в Україні у радянські часи збудували сумнозвісну Чорнобильську АЕС.
 
Електростанція складатиметься із двох енергоблоків, кожен потужністю реактора до 1200 МВт.
 
Тренажерний зал будує Росатом і фінансується він переважно за рахунок позики, наданої Мінську Москвою. Згідно з планами, електростанція повинна виробляти 18 мільярдів кіловат-годин електроенергії за рік.
 
Введення в експлуатацію першого реактора вже кілька разів затримувалось через технічні проблеми. Перший блок електростанції повинен запрацювати наступного року. Через рік має бути запущений другий реактор.
 
Проти будівництва електростанції виступає Литва, вважаючи цей об’єкт загрозою безпеці країни. Вказують на численні техніко-технологічні недоліки проєкту та невідповідність його засадам європейської ядерної безпеки.
 
Цьогоріч до Литви надійшла партія з 4 мільйонів таблеток йоду для протидії опроміненню щитовидної залози. Таблетки роздані мешканцям країни до введення в експлуатацію атомної електростанції в Островці.
 
«Ми повинні залишатися пильними і готовими відповісти, особливо коли йдеться про захист наших жителів», — наголосив міністр охорони здоров’я Ауреліус Верига у спеціальному комюніке, опублікованому 6 травня.
 
Перш за все, таблетки будуть доступні тим, хто мешкає в радіусі 30 кілометрів від білорускої АЕС. Занепокоєна литовська влада закликала Мінськ не завантажувати паливо, поки не будуть виконані всі рекомендації міжнародних експертів щодо безпеки новозбудованої АЕС.
 
Литва роками протестує проти будівництва атомної електростанції в Островці. Вона попереджає, що об’єкт є небезпечним та загрожує національній безпеці, природному середовищу та жителям Литви.