Коли Україна зміниться

16.09.2020
Те, що ми так живемо, — це наш ви­бір. Точніше, вибір більшості. Хотілося б жити інакше, то жили б. Не вірите?
 
Сінгапур не виграв у лотерею боротьбу з корупцією. 9 серпня 1965 р. Сінгапур виключили з Малайзійської Федерації за тотальну корупцію.
 
У них був вибір — стати черговою убогою країною на карті світу чи змінитися. І Сінгапур вибрав зміни. Гадаєте, це було просто? Зовсім ні! Корупціонерів ув’язнювали і карали смертною карою; не тільки говорили, що треба зробити, а й робили на практиці.
 
Висновок: страх покарання перевищив бажання брати хабарі. І Сінгапур став прикладом жорсткої і жорстокої, але ефективної боротьби з корупцією. Хоч і не став прикладом демократії, проте країну врятували.
 
Німцям ніхто не подарував на Новий рік порядок у країні. Вони хотіли так жити, докладали зусиль для цього і карали тих, хто не бажав жити за законом. І коли там хтось кидає недопалок на дорогу, то перехожі вказують правопорушнику на це, а не уподібнюються йому.
 
Тому що повинен бути порядок! Цей принцип став тим суспільним договором, на якому все й базується. У Німеччині не вигадали нічого нового, вони просто обрали такий спосіб життя і бережуть його. І все.
 
Ізраїлю не поталанило з місцем на карті, кліматом і сусідами, але споконвічно в них була мета і бажання. Ізраїль воює з перших днів свого існування. Упродовж 70 років! І водночас розвивається.
 
Тільки у 2018 р. в ізраїльські стартапи вклали 6 млрд доларів, а в 2019-му в 138 нових ізраїльських проєктів уклали 21,7 млрд дол. Це все, що треба знати про тезу, що в країну, яка перебуває у стані війни, гроші не вкладають.
 
Керівництво Ізраїлю не розповідає, що під час війни неможливо досягти високих показників ВВП, а системно залучає інвестиції, створює робочі місця, працює над тим, аби країна ставала багатшою і сильнішою, а громадяни залишалися патріотами, і щоб їм було комфортно жити.
 
Тому вони працюють на свою країну, а не лише проголошують патріотичні промови і гасла. І карають (саджають) усіх, хто бере хабарі, «пиляє» бюджети, незважаючи на чини і зв’язки.
 
А наші урядовці майже рік щодня вирішують питання про підвищення собі коханим зарплати, премії тощо. Ізраїль став державою, з якою рахуються у світі. Вони обрали собі ціль і йшли до неї всі роки свого існування.
 
У нас є звичка заглядати в чужий город і ремствувати на кшталт: «Ось у німців порядок», «А в Сінгапурі борються з корупцією», «В Естонії най­ефективніше електронне керівництво», «Ізраїль воює, але залучає інвестиції та створив у пустелі сад», а потім традиційна фраза: «Нам так не жити. І як же у них так виходить? Мабуть, їм просто пощастило чи послано згори?»
 
Виправдовувати себе просто. Складніше змінитися і змінити світ навколо себе. Коли у них вийшло, то і в нас вийде. Відразу після того, як жити за законом і в ефективнішій країні захоче більшість населення України.
 
Викресліть зі свого життя постулат: «Я нічого не знаю, моя хата скраю». Відразу після того, як виборці перестануть виправдовувати владу і пробачати їй усі ті дурниці тільки на тій підставі, що саме за неї проголосували.
 
Везіння у тих, хто везе, хто докладає максимум зусиль. Із цього треба починати. Пам’ятайте країни, перераховані вище. Ми нічим не гірші. Ми можемо! І ми це зробимо. І тоді Україна зміниться. Пора! 
 
 
Віктор РАДІМОВ
Олешки, Херсонська область