В Японії обрали нового прем’єра: Есіхіде Суга трудоголік і приборкувач бюрократії

16.09.2020
В Японії обрали нового прем’єра: Есіхіде Суга трудоголік і приборкувач бюрократії

Есіхіде Суга, приборкувач японської бюрократії, перейняв естафету прем’єрства в успішного Сіндзо Абе.

Провідна у правлячій коаліції Ліберально-демократична партія обрала нового лідера, який змінить Сіндзо Абе на посаді прем’єр-міністра Японії.
 
 
Ним став 71-річний генеральний секретар кабінету міністрів Есіхіде Суга, повідомляє агенція Kyodo News.
 
 
Зазначається, що партійне голосування було швидше формальністю. Есіхіде Суга впевнено обійшов двох інших кандидатів: колишнього міністра оборони і колишнього главу МЗС Японії.
 
Суга заявив, що продовжить адміністративну реформу для підвищення ефективності роботи уряду, а також курс на дерегулювання економіки.
 
Серед дипломатичних завдань, які доведеться вирішувати новому прем’єр-міністру, називають дії Китаю у Східно-Китайському морі і зміцнення зв’язків зі США.
 
Йому також доведеться вирішити, як бути з Олімпійськими та Паралімпійськими іграми в Токіо, що перенесені на 2021 рік через пандемію коронавірусу.
 
Російська інформагенція РІА «Новості», цитуючи пресконференцію в ефірі японського телеканалу NHK, зазначає, що Суга озвучив і питання приналежності Курильських островів, озвучивши готовність продовжувати діалог із Росією.
 
Ще в кінці серпня Сіндзо Абе оголосив про намір покинути пост прем’єр-міністра Японії за станом здоров’я. Японська преса зазначає, що біографія майбутнього прем’єра значною мірою відрізняється від біографії попередника-нащадка політичної династії, який з юних років готував себе до високих посад.
 
Есіхіде Суга народився в селі префектури Акіта на півночі країни. Його батько займався розведенням полуниці і навіть вивів пізній сорт, який користувався особливою популярністю.
 
Сам Суга не хотів ставати фермером. За його словами, після школи він фактично втік з дому і переїхав у Токіо, де в 1969 році вступив до приватного університету Хосей.
 
Студентськими протестами за часів війни у В’єтнамі він не цікавився. У ті роки працював охоронцем та молодшим асистентом у відділі новин, щоб мати можливість оплатити навчання.
 
Політикою ж зацікавився через кілька років після закінчення університету. Суга став секретарем члена парламенту, більше десяти років вивчав тонкощі торгівлі і врешті успішно балотувався в міські збори Йокогами.
 
У 47 років виграв вибори в палату представників від Ліберально-демократичної партії. Свою першу посаду в кабінеті міністрів Суга отримав при першому уряді Сінздо Абе (2006-2007 рр.).
 
Майбутнього прем’єра називають трудоголіком і непитущим. Він не любить загальної уваги. До весни минулого року Есіхіде Суга був відносно мало відомий японцям.
 
Його популярність і впізнаваність зросла, коли імператор Акіхіто відрікся від Хризантемового трону і на престол зійшов принц Нарухіто. Тоді саме Суга оголосив про початок літочислення рейв.
 
Зазначається, що, працюючи «за лаштунками», Суга, користуючись часом досить жорсткими методами, приборкав японську бюрократію для проведення адміністративної реформи.