Боротьбу за «абсолют» на «Кубку Дерюгіної» виграла 16-річна Вікторія Онопрієнко

15.09.2020
Боротьбу за «абсолют» на «Кубку Дерюгіної» виграла 16-річна Вікторія Онопрієнко

Вдруге поспіль виграти абсолютний залік на «Кубку Дерюгіної». Владі Нікольченко завадили помилки у вправах з обручем. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Черговим свідченням виходу вітчизняного спорту з тотальної коронавірусної сплячки стало проведення минулого тижня в київському Палаці спорту 25-го за ліком «Кубка Дерюгіної».
 
 
Як повідомляють організатори престижного турніру, попри пандемію коронавірусу до столиці України прибули грації з 15 країн світу.
 
 
Турнір, який є одним з етапів світового Гран-прі, хоч і не зібрав усіх найсильніших гімнасток планети, однак позбавлений інтриги не був.
 
Загалом, вийшло так, що боротьбу за головні відзнаки «Кубка Дерюгіної» вели представниці України та Білорусі.
 
Думається, в тренерському таборі збірної України були б не проти, якби їхні вихованки перемогли у всіх без винятку дисциплінах Гран-прі.
 
Утім, взявши «золото» в абсолютному заліку, з таким же завзяттям продовжити збирати золоті відзнаки в індивідуальних вправах українки не змогли.
 
Так, проблемними для вихованок школи Дерюгіних стали вправи з м’ячем та стрічкою, де найвищі від суддів оцінки отримала Аліна Горносько з Білорусі.
 
Натомість фінал з булавами, заробивши напрочуд високу оцінку, для збірної України виграла Влада Нікольченко, котра, до слова, виграла багатоборство на минулорічному «Кубку Дерюгіної». У вправах з м’ячем не було рівних іншій українській грації — Вікторії Онопрієнко, котра взяла «абсолют» на Гран-прі-2020.
 
Передбачалося, що саме між цими двома українськими граціями розгорнеться боротьба й за абсолютну корону на цьогорічному «Кубку Дерюгіних».
 
Утім похід більш досвідченішої Нікольченко за головним трофеєм турніру обірвала серія серйозних помилок у вправі з обручем. Як результат, бронзова призерка чемпіонату світу змагання в багатоборстві завершила лише на п’ятому місці.
 
Не вдалося пробитися на п’єдестал в абсолюті й іншій титулованій вітчизняній грації — чемпіонці Всесвіт­ньої універсіади Єві Мелещук, яка, в підсумку, фінішувала четвертою.
 
Натомість 16-річна Вікторія Онопрієнко, котра лише набирається досвіду міжнародних змагань, відпрацювала під дахом столичного Палацу спорту, як-то кажуть, за двох.
 
І себе показала, і важливу перемогу збірній України принесла. Примітно, що в боротьбі за абсолютну першість Вікторія випередила білоруску Горносько на мізерні  0,05 бала. Третє місце в багатоборстві дісталося іншій білорусці — Анастасії Салос.
 
Щодо загального рівня готовності українських гімнасток, котрим у листопаді 2020 року в Києві належить виступати на чемпіонаті Європи, то, як зауважує президент Федерації гімнастики України Ірина Дерюгіна, смартфони та соцмережі чинять негативний вплив на юних спортсменок.
 
В інтерв’ю «Главкому» Ірина Іванівна заявила, що раніше молоді гімнастки були більш працьовитими, а зараз, в епоху інтернету, вони втрачають концентрацію.
 
До того ж у школі Дерюгіних, де, власне, й готують найсильніших українських грацій, скаржаться на брак належних приміщень для тренувань збірної України й закликають державу та всіх небайдужих допомогти національній команді у вирішенні цієї проблеми.