Обезголовлення опозиції: у Білорусі порушили справу проти Марії Колеснікової

11.09.2020
Обезголовлення опозиції: у Білорусі порушили справу проти Марії Колеснікової

Із протестами білорусів проти диктатури Олександр Лукашенко вирішив боротися ізоляцією лідерів та російською армією.

Адвокатка Марії Колєснікової Людмила Казак повідомила, що проти її підзахисної, яка входить до президії Координаційної ради білоруської опозиції, порушили кримінальну справу.
 
Як розповіла Казак порталу Tut.by, Колєснікову доставили в мінське СІЗО №1, на вулиці Володарського. Пізніше стало відомо, що взяли під варту й іншого члена Координаційної ради, Максима Знака. Колєснікова перебуває у статусі підозрюваної у кримінальній справі, порушеній за статтею 361 (частина 1) Кримінального кодексу Білорусі (публічні заклики до захоплення державної влади або насильницької зміни конституційного ладу Республіки Білорусь).
 
За цією статтею передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від двох до п’яти років. Адвокатка зустрілася з підзахисною в СІЗО, де Марія перебуває у камері на шістьох осіб і «приходить до тями після подій на кордоні». Жодних процесуальних дій досі не проводили, чи приймали рішення по терміну арешту — також незрозуміло, повідомила Козак РІА «Новості».
 
Про створення Координаційної ради опозиції оголосила 14 серпня Світлана Тіхановська. А вже 20 серпня генеральний прокурор Білорусі повідомив про порушення кримінальної справи за статтею «Заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь» і всі члени КС були викликані на допит. Колєснікова стала першою підозрюваною у цій справі. 
 
Марію Колєснікову викрали вранці 7 вересня в центрі Мінська. У ніч на вівторок її спробували насильно вивезти в Україну, однак опозиціонерка пошматувала свій паспорт та вистрибнула у вікно, унеможлививши таким чином видалення з країни.
 
Про це на пресконференції у Києві розповіли представники Координаційної ради Білорусі Антон Родненков та Іван Кравцов, які втекли в Україну від переслідувань.
 
Професійна музикантка, флейтистка Марія Колєснікова була координатором штабу незареєстрованого кандидата в президенти Віктора Бабарика, який пізніше об’єднався зі штабом Світлани Тіхановської і Валерія Цепкала.
 
Після виборів Колєснікова стала членом президії Координаційної ради опозиції і разом з іншими активістами штабу Бабарика оголосила про створення партії «Разом». Наразі єдиним із семи членів президії Координаційної ради на свободі залишається лауреатка Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич, яка є моральним авторитетом, але не координує протести і не займається політичною боротьбою.
 
У середу вона поскаржилася, що невідомі люди дзвонять їй у двері і телефонують. «Вже не лишилося нікого з моїх друзів-однодумців у президії Координаційної ради. Всі або у в’язниці, або викинуті за кордон. Спочатку у нас викрали країну, тепер викрадають кращих із нас. Але замість тих, кого виривають з наших рядів, прийдуть сотні інших. Повстала не Координаційна рада. Повстала країна», — заявила Алексієвич.
 
Світлана Алексієвич не має наміру виїжджати з Білорусі на тлі затримань і примусового вивезення з країни інших членів президії КР. Вона розкритикувала практику білоруських силовиків відправляти людей за межі країни і зазначила, що членкині президії КР Марії Колєсніковій вдалося покласти край таким діям. Стало відомо про прибуття до Алексієвич кількох іноземних дипломатів.
 
Як розповіла шведському телеканалу SVT очільниця посольства Швеції в Білорусі Крістіна Йоханнессон, Алексієвич дала зрозуміти, що хвилюється. Нині у квартирі письменниці перебувають другий керівник посольства Швеції та деякі інші посли, додала шведська дипломатка. Посол Литви у Мінську Андрюс Пулокас повідомив агентству BNS, що він теж приїхав до Алексієвич разом із дипломатами Чехії, Словаччини, Швеції, Австрії, Румунії та інших країн.
 
«Ми разом. Ми отримали сигнали, що в її квартиру дзвонять невідомі люди, ймовірно, представники безпеки або міліції. Ми вирішили, що може бути загроза затримання», — цитує Пулокаса інформагенція «Інтерфакс».
 
Від початку протестів у Білорусі 15 громадян цієї країни попросили притулку в Україні через політичне переслідування вдома, повідомив «Бі-Бі-Сі Ньюс Україна» речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. Громадян Білорусі у нас зараз пропускають у спрощеному режимі попри загальну заборону для в’їзду іноземців, яка діє з 28 серпня. Громадянам Білорусі для цього достатньо мати паспорт.
 
Тим часом Олександр Лукашенко дав інтерв’ю низці російських ЗМІ перед власним прибуттям до Москви. Розмову транслював російський пропагандистський телеканал RT. Лукашенко лякав росіян танками НАТО на вулицях білоруських міст.
 
«Напевно, не дуже приємно росіянам, якщо танки, грубо кажучи, будуть під Смоленськом... І на що ми перетворимо Білорусь? На театр військових дій. Зіткнення між Росією і блоком НАТО. Ми цього хочемо?» — поставив риторичне питання Лукашенко. «Я сідаю у вертоліт, але вони ж, сволота, американці, ведуть, вони ж із космосу бачать все, і вони у свій центр під Варшавою дали сигнал, що президентський вертоліт піднявся», — бідкався він, коментуючи своє прибуття в резиденцію з автоматом під час протестів.
 
Параноїдальні совкові традиції воювати з усіма, кого не влаштовує ідеологія диктатури, Лукашенко продовжив, озвучивши готовність «захищати Росію», імперіалістичні апетити якої тільки розпалить, остаточно поклавши під неї Білорусь.