Як кохали видатні українці: у Києві презенутвали новий сезон проєкту «Гра долі»

11.09.2020
Як кохали видатні українці: у Києві презенутвали новий сезон проєкту «Гра долі»

Незмінна ведуча «Гри долі» — Наталка Сопіт. (Фото надане студією.)

У Києві презентували новий сезон проєкту «Гра долі» — телевізійного документального серіалу про історії кохання видатних діячів української минувшини.
 
 
Цього разу студія «ВІАТЕЛ» працювала за підтримки Українського культурного фонду. Покази нового сезону — традиційно на 5-му каналі.
 
 
Прем’єрний фільм про акторку Віру Холодну під назвою «Королева екрана» показують напередодні Дня українського кіно — у ранковому слоті 11 вересня. 
 
Зйомки нового сезону проходили в мальовничих місцях, а також музеях і заповідниках по всій Україні, що пов’язані з біографіями героїв циклу «Гра долі»: від Львова до Чернігова, від Дніпра до Одеси, від Національного історико-культурного заповідника «Качанівка» до Музею кіно на «Одеській кіностудії», розповідає співзасновниця студії «­ВІАТЕЛ» Галина Криворчук.
 
Нові герої сезону — це художники, меценати, колекціонери, актриса, режисер та історик — родом iз різних куточків України, проте кожен із них зробив значний внесок у культурну спадщину України та світу. І в житті кожного з них була історія, яка є підтвердженням крилатої фрази, що «кохання змінює світ». 
 
Слідкуйте за телеафішою і Ютуб-каналом «Гри долі», щоб дізнатися найцікавіше про славних українців. Незмінна ведуча «Гри долі» — Наталка Сопіт. Нижче — коротко про нові біографічні фільми. 
 
«Королева екрана». Народилася Віра Холодна в Полтаві, прожила все життя в Москві й померла в Одесі від підступної хвороби — «іспанки», яка нещадно косила простих людей і світових зірок.
 
Їй було 26 років. Вона була у розквіті сил і таланту. Глядачі приписували їй у житті не менш яскраві любовні пригоди, ніж на екрані. Та у Віри виявилося лише два великi кохання — це її чоловік Володимир Холодний... та велике й заворожуюче мистецтво Кіно. 
 
«Останнє літо і зима...». Останнє кохання Тараса Шевченка — Ликера Полусмак. Вона так і не стала його дружиною. «Поет і проза» — так називали сучасники останній трагічний роман українського генія. І лише на схилі літ вона зрозуміла, кого втратила в юності. 
 
«Тарновські». Єдина і неповторна — «зірочка» Софія Тарновська — дружина чернігівського поміщика Василя Васильовича-молодшого, відомого в ХІХ столітті колекціонера, збирача козацької зброї і першого хранителя Шевченкіани. Меценати Тарновські — унікальне явище в українській культурі. 
 
«До глибини кишені». Запізніле кохання Євгена Чикаленка. Багатий землевласник iз південних українських степів усе своє майно віддав на розвиток української культури і мови, яку любив «до глибини своєї кишені». А серце його належало дружині Юлії, з якою він після краху УНР і Гетьманату опинився в еміграції. 
 
«Іван та Аріадна». Неймовірне знайомство з майбутньою дружиною, яке відбулося через фотографію,— це кохання талановитого галицького художника Івана Труша.
 
Свою долю він сотворив сам — спочатку через замальовку, потім через портрет і нарешті пов’язав її назавжди з образом, у який так романтично закохався — Аріадни Драгоманової, дочки відомого українського політика та науковця, кузини Лесі Українки. «Іван та Аріадна» своїм шлюбом об’єднали східну й західну Україну. 
 
«Козацький характерник». Тридцять років Дмитро Яворницький був одружений із жінкою, з якою дороги розлучили їх уже на другий рік по тому, як вони взяли шлюб. Вона була вчителькою музики, а він — непосидючим мандрівником, якого козацька й запорозька минувшина заманила у подніпровські степи.
 
І тільки на схилі літ він, «козацький характерник», зустрів жінку, яка зрозуміла його захоплення просторами степів, Дніпра і порогів. Останні двадцять років життя Серафима була його дружиною та помічницею у світі науки. 
 
«Загублена любов». Усе життя він розривався між двома жінками, яких кохав щиро й стражденно. Варвара Крилова та Юлія Солнцева. Це два крила Олександра Довженка. Рисування, література, фільми, зйомки...
 
Сьогодні він був знаменитий, вільний як Творець і пригорнутий владою, а завтра та сама влада забороняла навіть думати про повернення в рідну Україну, без якої тьмянів його талант. І на тлі всіх цих злетів і падінь його супроводжувало ще й одвічне роздвоєння між двома жінками. 
 
Нагадаємо, що за час існування проєкту «Гра долі» вже знято більше сотні серій, які можна переглянути на офіційному каналі Youtube: https://cutt. ly/sfshThj. Кіностудія «ВІАТЕЛ» заснована 1994 року кінорежисером Василем Вітром. «Гру долі» почали знімати 2005 року. 
 
Фільми кіностудії «ВІАТЕЛ» були представлені на численних міжнародних виставках, наукових конференціях, серед яких ЕКСПО-2000 у Ганновері, а також в Литві, на Мальті, в Німеччині, у Польщі, у Франції, в Італії, в Македонії тощо. 
 
Також фільми студії «ВІАТЕЛ» брали участь і відзначені нагородами на всеукраїнських і міжнародних фестивалях, серед яких «Молодість», «Корона Карпат», «Вітер мандрів», «Відкрий Україну», «Кінолітопис», , «Пролог», «Калинові мости», «Злата Прага», «ТОURFILM 2000» у Карлових Варах.