Зиґмунд Фройд допоможе: у «Жовтні» стартував тиждень австрійського кіно

11.09.2020
У столичному кінотеатрі «Жовтень» 10 вересня розпочався 9-й щорічний фестиваль «Тиждень австрійського кіно».
 
До його програми увійшли чотири повнометражні фільми та традиційна добірка короткометражок від фестивалю мультимедійних мистецтв ARSELECTRONICA.
 
Відкрила фестиваль історична трагікомедія «Мій друг Зиґмунд Фройд» Ніколауса Лейтнера — екранізація бестселера «Продавець тютюну», у якому йдеться про Відень часів нацистської окупації.
 
Головний герой переживає муки першого кохання, а порадами йому допомагає сам Зиґмунд Фройд. Стрічка Лейтнера отримала чотири номінації на національну премію AustrianFilmAward.
 
Документальний фільм «За лаштунками Віденської опери» запрошує у світ одного з найголовніших оперних центрів світу.
 
На глядачів чекає півторагодинна екскурсія під класичну музику та знайомство з роботою, яка зазвичай залишається невидимою. Зміни тут тривають із сьо­мої ранку до одинадцятої вечора — Віденська опера закривається лише на два вихідні на рік i продає 99% квитків на свої вистави.
 
Драма «Земля під моїми ногами» — історія стосунків молодої та успішної бізнес-леді та її старшої сестри. Стрічка була вперше представлена публіці на Берлінському кінофестивалі, де претендувала на здобуття премії «Золотий ведмідь» i Teddy.
 
Робота режисерки Марі Кройцер також отримала сім номінацій на AustrianFilmAward i здобула премію за найкращу жіночу роль другого плану. Показ цієї стрічки відбувається у рамках тематичного року «CalliopeAustria 2020: Жінки у суспільстві, культурі на науці», який проводиться за ініціативою МЗС Австрії.
 
Для сімейного перегляду в програмі фестивалю пропонується пригодницька стрічка «Як я навчився бути дитиною». Її головний герой — молодший син з ексцентричної родини кондитерських магнатів, від природи наділений вражаючою уявою та почуттям гумору.
 
Його батько, тиран i цинік, відсилає сина до коледжу. Фільм спільного виробництва Австрії та Німеччини було відзначено трьома номінаціями та премією AustrianFilmAward за найкращі костюми.
 
«Тиждень австрійського кі­но» триватиме до 15 вересня. Фільми демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами.
 
Організаторами фестивалю виступають Австрійський культурний форум у Києві та компанія «Артхаус Трафік». Після завершення фестивалю активісти та керівники кіноклубів зможуть організувати покази у своєму місті в рамках проєкту «Кіноклуб. Всеукраїнська мережа». Для цього потрібно подати заявку онлайн.