Крим перетворюється на пустелю: окупанти готові ввести на півострові надзвичайну ситуацію

11.09.2020
Крим перетворюється на пустелю: окупанти готові ввести на півострові надзвичайну ситуацію

Спецавтомобілі окупаційної влади, перекривши поки що не висохлу річку Біюк-Карасу, викачують iз неї воду на Сімферополь змонтованими трубопроводами. (Фото з сайта korrespondent.net.)

Одразу два водосховища, Сімферопольське та Білогірське, обміліли через небувалу посуху, найбільшу за 150 років спостережень.
 
 
Без води залишилися Інкерман, Феодосія, Судак та низка інших великих міст на півдні Криму.
 
 
Очевидці зняли на відео повністю зневоднені річища Бельбеку, Кабарди та інших потоків, які досі не пересихали жодного разу.
 
Люди вважають, що Крим спіткала кара небесна, адже дощів тут не було понад місяць i метеорологи дають невтішні прогнози на майбутнє.
 
— У Криму повністю порушена екологія через життєдіяльність «привнесених» «русcкім міром» бацил, що паразитують на півострові, — вважає кримчанка Інна Черненко. — Звідси й відсутність води, й поява куп сміття, й зміни у психіці людей. І чим довше це триватиме, тим реалістичніше вимальовується картина перетворення Криму на пустелю.
 
Підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксьонов визнав ситуацію з водою катастрофою, заявивши, що високосний 2020 рік став болючим випробуванням на міцність.
 
Щоб хоч якось забезпечити населення питною водою, підрозділам російських трубопровідних військ довелося перекрити земляною греблею річку Біюк-Карасу та збирати вологу в штучно створені ставки.
 
Попри те, що у серпні керівництво Міноборони Росії та місцева влада Криму запустили водопровід, побудований російськими військовими для перекачування запасів води з Тайганського водосховища Білогірського району до Сімферополя, питних ресурсів не вистачає.
 
Підконтрольна Кремлю адміністрація анексованого півострова перейшла до третього, найсуворішого, етапу економії: питну воду людям подаватимуть лише 3 години вранці та 2 години ввечері.
 
— Нинішній дефіцит води загрожує кримчанам великими бідами, а влада нам знову говорить, що треба потерпіти, — обурюється один iз місцевих активістів. — Такі великі об’єкти, як арт-форум «Таврида» та Білогірська мега-теплиця, досі залишаються зневодненими, всі ресурси кинуті на забезпечення водою Сімферополя, а в інших районах Криму твориться беззаконня.
 
Нагадаємо, раніше офі­ційний представник управління Верховного комісара ООН з прав людини Елізабет Тросселл заявила, що країна-агресор Росія несе повну відповідальність за забезпечення доступом до води населення окупованого Криму.
 
До окупації півострова на 85 відсотків потреби місцевого сільського господарства у прісній воді покривалися за рахунок материкової України. Раніше вода надходила з Дніпра по Північно-Кримському каналу. Однак у 2017 році на Херсонщині побудували дамбу, яка повністю перекрила подачу води в окупований Крим.