У Національному олімпійському комітеті розповіли, як популяризують спорт у регіонах

11.09.2020
У Національному олімпійському комітеті розповіли, як популяризують спорт у регіонах

Олімпійський чемпіон Сіднея-2000 Микола Мільчев нині працює на чолі збірної України зі стендової стрільби. (Фото з сайта omr.gov.ua.)

Іще до початку коронавірусної пандемії Всесвітня організація охорони здоров’я регулярно звітувала про те, що населення планети страждає від гіподинамії.
 
 
Коли ж в умовах жорсткого карантину упродовж кількох місяців майже все людство опинилося замкнутим у чоти­рьох стінах, проблема низької рухливості набула ще більшого значення.
 
 
Тож невипадково, що саме в цей час Національний олімпійський комітет розпочав активну діяльність у регіонах задля підвищення рухової активності жителів територіальних громад, а також розвитку фізичної культури і спорту, популяризації здорового способу життя на місцях.
 
Під час відеоконференції, організованої за участі представників «спортивного» міністер­ства, місцевої влади, об’єднаних територіальних громад, керівників спортивних товариств та членів регіональних осередків НОК, президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка заявив про необхідність об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін задля вирішення важливих питань — збереження та розвитку спортивної інфраструктури, що цілодобово повинна бути доступна для широких верств населення, ефективної роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл, виховання здорової нації.
 
Як зазначив Сергій Бубка, окрім підтримки спорту вищих досягнень, НОК України спільно зі своїми регіональними осередками докладає максимум зусиль для популяризації спорту, здорового способу життя й олімпійських цінностей.
 
У рамках таких розвиваючих проєктів у нашій країні відбувається близько 600 заходів, серед яких — Олімпійський урок та тиждень, Олімпійське лелеченя, OlympicLab, DoLikeOlympians.
 
Водночас головний олімпієць України наголосив, що децентралізація і створення об’єднаних територіальних гро­мад відкриває для взаємодії гро­мадськості, спортивної спіль­ноти та влади нові вагомі можливості.
 
Як приклад, Сергій Бубка назвав уперше підписаний меморандум між НОК та однією з об’єднаних громад, котра представляє Одещину, — Авангардської ОТГ. Кажуть, що меморандум — це не просто гарна декларація, а закономірний підсумок співпраці сторін.
 
А одним зі свідчень цієї взаємодії є відкриття на території громади двох спортивних інфраструктурних об’єктів — скейт-парку та мультифункціонального спортивного майданчика. Окрім того, в Авангардській ОТГ планують звести спорткомплекс для ігрових видів спорту та гребний канал з олімпійською базою підготовки.
 
Власне, на території ОТГ уже функціонує центр олімпійської підготовки зі стендової стрільби, куратором якої виступає олімпійський чемпіон Микола Мільчев. На гребному ж каналі — у разі його зведення — свій безцінний досвід зможе передавати підопічним інший прославлений олімпієць Одещини — дворазовий олімпійський чемпіон Юрій Чебан.