Тест на міцність і людяність: як долали коронавірус відомі українці

09.09.2020
Тест на міцність і людяність: як долали коронавірус відомі українці

1 вересня Марічка Падалко та Єгор Соболєв відвели свою доньку до школи.Також ведуча вже повернулася до роботи. (Фото з ФБ-сторінки Марічки Падалко.)

«Коронавірусна» статистика продовжує бити рекорди, і, як показує досвід, від хвороби ніхто не застрахований.
 
 
За даними спікера ВР Дмитра Разумкова, від початку епідемії вірус підхопили 23 народні депутати, діагностували його також в артистів та телеведучих.
 
 
Зокрема, на COVID-19 перехворіли дитяча письменниця і співзасновниця видавництва «Старого Лева» Мар’яна Савка, голова правління оркестру INSO-Львів Іоланта Пришляк, телеведучі Марічка Падалко, Костянтин Грубич i Ольга Фреймут.
 
Про хворобу обох своїх батьків повідомила журналістка Олена Білозерська. 
 
Оскільки знаменитості активно ділилися подробицями своїх «історій хвороби» в соціальних мережах та з журналістами, ми зібрали й систематизували їхній досвід у цьому матеріалі. Аби ті, у кого, не дай Боже, діагностують хворобу, могли послуговуватися порадами тих, хто це вже пройшов.
 

Де заразилися й які симптоми?   

«Наприкінці липня наш 13-річний син повернувся з «горлом» із футбольних зборів у Вінниці, — згадує Марічка Падалко. — Відіспався (він завжди після зборів багато спить, тому ми нічого не запідозрили), попив багато чаю і повернувся до тренувань.
 
Пізніше на горло поскаржилася його сестра (11 років). За кілька днів вона почала сильно кашляти, і я повезла її до найближчої клініки за містом. Діагностували обструктивний бронхіт, призначили інгаляції. Здали ПЛР-тест за моїм наполяганням, бо симптоматично це поки не виглядало лікарям як коронавірус, оскільки все літо дитина бевилазно прожила на дачі.
 
Поки ми чекали на результат аналізу, Маша майже одужала, але за п’ять днів — стрімкий підйом температури до 40,3 і посилення кашлю... Коли нарешті прийшов результат тестування доньки і підтвердив COVID-19, перші симптоми почала відчувати я. Знов-таки «горло». І ще я багато й неконтрольовано спала. Так миттєво і надовго відключатися можна лише на початку вагітності. Температура невисока — 37,4. 
 
Коли приїхали до мене робити ПЛР-тест, я вже кашляла, було відчуття «стороннього тупого предмета» в грудях, горіло і дуже боліло постійно обличчя. Але наступного дня прийшов «негативний», як не дивно, результат ПЛР-тесту. Лікарі вже діагностували бронхіт і відправили з підозрою на пневмонію на КТ. Одночасно взяли ІФА-тест на імуноглобуліни igM — це антитіла, що з’являються в розпал хвороби. Аналіз крові їх виявив, але в недостатній кількості для підтвердження діагнозу.
 
Коли я розповіла цю родинну медичну історію імунологу Федору Лапію, він мені порадив так само здати тест на igG. За його версією, я могла почати хворіти раніше,  ніж це усвідомила, а бронхіт пішов вже ускладненням. І він виявився абсолютно правий. Наступний мій аналіз на igG показав, що в мене вже з’являються антитіла на COVID-19, і я в процесі одужання. Саме тому аналіз на igM на той момент був не інформативним. Ці антитіла швидко зникають». 
 
Ведуча додає, що попри поширене уявлення, що «все починається з кашлю», це не так: «У нас усіх першим відчутним симптомом було горло — «боляче ковтати». До речі, смак, нюх ніхто не втрачав». 
 
«Коли і де захворіла, не знаю, — ділиться своїм перебігом хвороби Ольга Фреймут. — Усе почалося з сильного головного болю, який не могли згасити навіть найсильніші пігулки. Одну ніч я не змогла заснути ні на хвилину, бо до мігрені додалися болі у плечах. Здавалося, лежу під колесами вантажівки. Думала — через тренування (Ольга бере участь у танцювальному проєкті. — Ред.).
 
Згодом почало викручувати та пекти ребра. Піднялася температура. Я одразу ж записалася на тест. Наступного дня отримала позитивний результат. Тоді ж повністю зникли запахи. Їсти не могла декілька днів».
 
«COVID-19. Саме такий ексклюзивний подарунок до Дня Незалежності отримав я у вигляді тесту з висновком «Виявлено», — написав у «Фейсбуці» тележурналіст Костянтин Грубич. — Сама ідея зробити тест виникла як перестраховка перед виходом на роботу після відпустки. Протягом поїздки на Шаць­кі озера у нашій родині сталася, як нам думалося, застуда, — у кожного по-своєму сценарію.
 
Почала донька Влада — чотири дні сильно боліло горло і нежить. Потім занедужала дружина Світлана — горло, температура 38,2, головний біль, кашель. Син Ярослав почав кашляти, але без температури, на оці проявився кон’юнктивіт, боліла голова.
 
Мені два вечори було зле, температура була не вище 37,2, кашлю не було, голова боліла і спину ламало — я думав, що обпікся, доки ходив в озері. Словом, ми вирішили — ГРВІ. Лікувалися по-похiдному: пили чаї, збивали температуру, і за кілька днів усе минуло. Начебто.
 
Уже в Києві повторно затемпературила Світлана. Їй було кілька днів ой як негарно: кашель, ознаки гаймориту, плигання температури. Зле було й Ярославу: посилилися кашель і запалення на оці. Знаючи, що завтра на роботу, ми з донькою скористалися страховкою і здали ПЛР-тести. Результати отримали різні — Влада не має коронавірусу, я — навпаки».
 
 Мар’яна Савка згадує, що з початку хвороби «якось дивно боліли ноги». А «наступного дня ломота в цілому тілі була така сильна, що нічого подібного я раніше ніколи не відчувала. Ноги, руки, шия, лопатки. Температура піднялася до 37,2, потім опустилася. Більше і не піднімалася».
 
Коли вже отримала позитивний тест, «були кашель, погіршення зору, пекли очі, ломота мігрувала по тілу. В кінцівках з’явилося тремтіння, ну і слабкість, в’язка дивна слабкість, запаморочення, шкіра голови затерпає, руки тремтять і тахікардія».

Чи всі хворіють?

Як свідчить досвід родин, які стикнулися з COVID-19, якщо в сім’ї виявили хворобу, це не означає, що захворіють усі.
 
«Наша найменша дитина (9 років), яка постійно зі мою, хвора я чи ні, — є абсолютно здорова, — пише Марічка Падалко. — Ми зробили Катрі та Єгору (Соболєву, чоловіку телеведучої. — Ред.) тест на антитіла. В обох нульовий результат — з COVID-19 вони поки не перетиналися». Також негативними були тести і в батьків ведучої, хоча вони — із зони ризику, й діти та онуки контактували з ними до того, як дізналися про хворобу. 
 
Схожа ситуація — 50 на 50 — і в родині Костянтина Грубича — телеведучому та його дружині Світлані тести підтвердили COVID-19, тоді як дітям Владі та Ярославу — ні. Хоча симптоми застуди, нагадаємо, спостерігалися в усіх. Журналіст пише, що син і донька, окрім ПЛРів, здаватимуть також аналіз на імуноглобуліни, щоб знати, чи перехворіли на COVID раніше.
 
 У родині Мар’яни Савки, крім неї, захворів маленький син («Северинко взагалі безсимптомний і сповнений енергії. Нудиться до краю, хоче бавитися з дітьми»), а чоловік Микола отримав негативний тест.  

Діагностика 

Як відомо, коронавірусна пневмонія майже не прослуховується звичайною лікарською «трубочкою» — стетоскопом. І навіть не завжди її «бачить» рентген. Її чітко діагностує КТ (комп’ютерна томографія) або МРТ (магнітно-резонансна томографія). 
 
«Зараз багатьох пацієнтів направляють на комп’ютерну томографію, — пише Марічка Падалко. — Дізнайтеся, де це можна потенційно зробити. КТ уже зараз розписані на кілька днів наперед. Щоб не чекати два дні, коли в доньки була підозра на пневмонію, чоловік возив її на скринінг о 2-й ночі, бо був вільний запис. Бонус нічних КТ — знижка 20%. Наприклад, 800 гривень замість 1000.  Я на своє КТ знайшла час на 01:45 ночі, теж щоб не чекати два дні».
 
Ведуча додає, що далеко не всюди на КТ можна потрапити з підозрою на COVID-19 — таких хворих просто не беруть, аби не наражати на небезпеку інших, «нековідних» пацієнтів. 
 
Телеведуча зазначає, що тест на коронавірус здавали в приватній лабораторії (вартість 1800 грн). Там же узяли безоплатно ПЛР-тест у дитини і відправили його в державну лабораторію.
 
«Що погано з державним тестуванням — це те, що результат ми отримали за 9 (!) днів після здачі», — наголошує Марічка.
 
Коли з відрядження з Харкова повернувся Єгор Соболєв, то теж здав тест у приватній лабораторії. Його негативний результат був відомий за день.
 
«Тепер я ще знаю, що позитивні тести роблять довше. Якщо виявляють COVID-19, то пускають зразок на повторну обробку, аби пересвідчитися. Тому, якщо ви не отримали результат за 24 години, то більша вірогідність, що за 48 годин прийде «позитивний» (хоча необов’язково)», — додає Марічка.
 
«Я заплатила за тест ПЦР для мами 2200 грн, — ділиться досвідом журналістка Олена Білозерська. — Взяли його зранку в нас удома, а результат був готовий о другій ночі. Розумію, що дорого, але дуже закликаю тих, хто живе у великих містах і має фінансову можливість, зробити такий тест за наявності симптомів, схожих на COVID. Бо, по-перше, без позитивного тесту «швидка», скоріше за все, не повезе вас до лікарні. По-друге, якщо тест виявиться негативним, вам iз вірогідністю 99% можна лікуватися вдома, консультуючись із сімейним лікарем».  
 
Також журналістка радить придбати оксіметр — апарат, який вимірює сатурацію, рівень насичення крові киснем. Низькі значення — показник до термінової госпіталізації! Хоча стан при цьому може здаватися цілком задовільним і проблем iз диханням ще немає. 

Самопочуття і лікування 

Марічка Падалко зізнається, що трохи зарано почала радіти «одужанню»: «Я вважала, що якщо респіраторні прояви відступили, то це вже початок кінця.
 
Але потім почалася інтоксикація — кількаденна постійна нудота, головний біль (ні, не біль, це винос мозку) і як наслідок — зневоднення організму. Це зовсім не схоже на «харчове отруєння», але це один в один як «вагітний токсикоз», хто стикався, чи «морська хвороба».
 
«Мені та доньці краще стало на антибіотиках, — додає вона. — Я не прихильник великої кількості ліків, тим більше антибіотиків, але я б радила дослухатися в цьому випадку до сімейного лікаря і не намагатися самостійно «проскочити» на теплому чаї з лимоном. Симптоми можуть накопичуватися поступово й не сильно турбувати, а активний перебіг, коли починається кашель, зазвичай дуже стрімкий». Ведуча додає, що поширене уявлення, що хворобу «діти переносять легко», не зовсім відповідає дійсності.
 
«В нас одна дитина перенесла найтяжче з усіх iз температурою 40,3. Одна дитина фактично на ногах (ще й на футбольних полях). Найменша не відреагувала зовсім».
 
У родині Кості Грубича найважче перехворіла дружина, в якої було діагностовано двосторонню пневмонію. «Найголовніше, що Світлана пішла на поправку. А решті особливо погано і не було. Себе відношу до тих, хто хворіє майже безсимптомно».
 
Мар’яна Савка зізнається, що коли їхала робити КТ, то відчувала: «в легенях чисто». «Але ні. КТ показало двобічну полісегментарну пневмонію з ефектом мутного скла», — пише письменниця. Лікувалася антибіотиками, пила багато-багато води, міряла рівень кисню в крові.
 
«Вже десь через тиждень хвороби я повністю втратила нюх і не повністю смак. Але апетит не втратила. Навпаки, постійно хотілося їсти. Дуже дивно жити у світі, який нічим не пахне. Ну взагалі нічим».

Поради здоровим 

Ольга Фреймут, яка щойно отримала негативний тест на COVID-19, застерігає:
 
«Най­страшніше в коронавірусі — його підступний індивідуальний підхід. До когось він лагідний, комусь — фатальний. Мені пощастило, але я прошу вас не приміряти мою історію на себе; не обманювати себе — і якщо є сумніви, звертатися до лікарiв. Друзі, звертаюсь до вас iз проханням: не ігноруйте рекомендації МОЗ, носіть маски, користуйтесь антисептиком, уникайте великих скупчень людей. Будьте вкрай обережними, адже ви можете хворіти безсимптомно». 
 
«Ковід — не вигадка. Це дуже близько, — наголошує Мар’яна Савка. — Якщо у вас з’явилася ломота в тілі і втрата сили, навіть без температури, терміново зробіть тест. Тут потрібно швидко реагувати. Це хвороба, яка випробовує організм на міцність, а оточення — на людяність. І я їй вдячна за всі уроки!».
 
«Це не грип, коли можна навковтатися пігулок, отримати якусь екстренну медичну допомогу і з’явитися в потрібний день і потрібному місці. Коронавірус паралізує все, чим ви займаєтеся в житті, щонайменше на 14 днів. У моєї доньки хвороба зайняла 26 днів — від перших симптомів до негативного результату ПЛР-тесту, що фіксує одужання», — наголошує Марічка Падалко і додає: якщо ви офіційно повідомили про свою хворобу, то маєте сповістити оточення й про одужання. Інакше ваша поява серед людей викликатиме легку панiку.
 
Із цього приводу Костянтин Грубич додає: «Крім того, що на мені тавро стоїть, більше нічого не відчуваю. Моя місія полягає у тому, щоби зламати переляк. Не треба робити з людей, які перехворіли, пугал. Хоча й було кілька ідіотів, які питали: скільки мені заплатили (щоб оголосив про хворобу. — Ред.)». Адже багато хто досі вірить у якісь світові змови, а не в те, що небезпека поруч...