Отруєння Навального: Меркель вже не виключає санкцій проти російського «Північного потоку-2»

09.09.2020
Отруєння Навального: Меркель вже не виключає санкцій проти російського «Північного потоку-2»

Охорона біля клініки «Шаріте», де реанімують Навального.

Отруєного в Росії російського опозиційного політика Олексія Навального вивели зі штучної коми, передала інформагенція dpa.
 
 
Згідно з повідомленням пресслужби берлінської клініки «Шаріте», де перебуває Навальний, стан його здоров’я покращився.
 
 
Його поступово від’єднують від апарату штучної вентиляції легенів, і він реагує на мову.
 
Однак лікарі застерігають, що «не можна виключити довготривалих пошкоджень в організмі, спричинених важким отруєнням».
 
Нагадаємо, Навальний перебуває на лікуванні у «Шаріте» з 22 серпня, після того як упав у кому двома днями раніше, під час перельоту з Томська до Москви.
 
Минулого тижня німецький уряд заявив, що Навальний був, безсумнівно, отруєний хімічною речовиною нервово-паралітичної дії з групи «Новачок».

Отрута широкого спектру дії

Видання «Шпігель» писало, що німецькі фахівці знайшли сліди отруйної речовини не тільки в крові, сечі й на шкірі російського блогера, але і на взятій ним із собою в дорогу пляшці.
 
Як уточнили журналісти, цю інформацію повідомив лікар Мюнхенського інституту фармакології і токсикології Бундесверу на нараді уряду. При цьому підкреслюється, що Навальний нібито випив із неї вже після отруєння, залишивши на ній сліди отрути.
 
У журналі вказали, що пляшку німецьким військовим лікарям передали родичі Навального. Отрута, про яку йдеться, розроблена радянськими вченими ще в 1970-х роках.
 
Агенти групи «Новачок» — із найбільш токсичних та отруйних у світі. Це речовини нервово-паралітичної дії, що уражують нервову систему людини.
 
Вже 2 вересня німецький уряд офіційно заявив, що Навального отруїли бойовою речовиною класу «Новачок». Саме такою у 2018 році намагалися отруїти колишнього агента російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньку.
 
Тоді влада Великої Британії офіційно заявила, що за отруєнням стоїть російське ГРУ. 7 вересня МЗС Великої Британії викликало посла РФ Андрія Келіна, повідомив у «Твіттері» глава МЗС країни Домінік Рааб.
 
«Сьогодні Великобританія викликала російського посла в Сполученому Королівстві, щоб висловити глибоку заклопотаність через отруєння Олексія Навального. Абсолютно неприпустимо, щоб заборонену хімічну зброю було використано. Росія повинна провести повномасштабне, прозоре розслідування», — йдеться у повідомленні. Глава британського МЗС зазначив, що «з полегшенням» дізнався про вихід Навального з коми.
 
4 вересня спільну заяву у зв’язку з отруєнням Олексія Навального опублікували міністри закордонних справ Німеччини і Франції.
 
«Цей випадок замаху на представника опозиції в Росії не є поодиноким і є грубим посяганням на елементарні принципи демократії і політичного плюралізму», — констатували Хайко Маас і Жан-Ів Ле Дріан.
 
Замах на життя відомого політика здійснено з використанням бойової отруйної речовини, забороненої міжнародними конвенціями з хімзброї, тому Париж і Берлін оголосили про намір проконсультуватися з Організацією із заборони хімічної зброї щодо реагування на подібне порушення.
 
У Берліні припускають, що інцидент позначиться на планах німецького уряду щодо добудови газопроводу «Північний потік-2». 

Чи стане останньою крапля «Новачка»?

Навіть канцлерка Німеччини Ангела Меркель більше не виключає можливості призупинення проєкту. Про це заявив речник уряду Штеффен Зайберт.
 
За його словами, до ухвалення якихось конкретних рішень справа поки що не дійшла, бо ще має бути сформульована спільна позиція всередині Європейського Союзу.
 
Раніше Меркель заявляла, що не варто пов’язувати отруєння Навального з будівництвом «Північного потоку» і що газопровід варто добудувати. Про готовність обговорити санкції проти недобудованого газопроводу також заявила й міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер.
 
У Кремлі попередження Меркель всерйоз не сприймають, бо всі попередні роки вона, мов  скеля, відстоювала проєкт «Північний потік-2», ігноруючи позицію партнерів зі США та Євросоюзу, що проєкт є не економічним, а політичним важелем впливу Москви. 
 
Російський газопровід «Північний потік-2» актуальний для РФ і буде добудований, незважаючи на тимчасове зниження попиту на газ у Європі, заявив 7 вересня російський міністр енергетики Олександр Новак, передає ТАСС.
 
Раніше прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков також упевнено заявив, що Кремль не бачить жодних ризиків блокування Німеччиною будівництва «Північного потоку-2». 
 
Утім наслідки зміни позиції Німеччини вже з’явилися: курс євро в Росії переступив психологічну позначку в 90 рублів після того, як Ангела Меркель пов’язала подальше майбутнє російського газового проєкту «Північний потік-2» з реакцією Кремля на отруєння опозиційного лідера Олексія Навального.
 
Негативно на рубль впливають також зниження ціни на нафту і протести в Білорусі, що тривають останніми тижнями.
 
За даними Московської біржі, протягом торгів 7 вересня валюта Євросоюзу досягла рівня 90,1 рубля. Востаннє до такого максимуму євро піднімався в лютому 2016 року.
 
Через кілька хвилин після підвищення до такої позначки євро знову трохи знизився, до 89,91 рубля. Таким чином, до попереднього закриття валютної сесії євро додав близько 70 копійок. Долар на біржі підвищився до 76 рублів уперше з 26 серпня.