Перехресний імунітет: дехто з людей потенційно має захист проти коронавірусу

09.09.2020
Пандемія, яка накрила світ, щоденно набирає обертів: в Україні, зокрема, на сьогодні лабораторно підтверджених випадків COVID-19 – більше 138 тисяч.
 
По-своєму оцінює боротьбу з цією хворобою доктор меднаук, завідувач лабораторії імунореабілітології Інституту мікробіології та імунології ім. Мечникова Андрій Волянський, який одним із перших в Україні висловився проти тотального карантину.
 
Він вважає, що жорсткі обмежувальні заходи призведуть до катастрофічних наслідків в економіці країни, але не вирішать проблему з пандемією COVID-19.
 
Більше того, такі заходи розтягнуть карантин в Україні на роки, не давши можливості перехворіти і створити колективний імунітет у тому прошарку населення, для якого коронавірус не несе серйозних загроз.
 
Українські вчені спільно із закордонними колегами тим часом з’ясували, чому деякі люди мають імунітет проти COVID-19, досі не будучи ним враженими. Головні етапи дослідження провели в Україні, у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького під керівництвом доктора біологічних наук, професора Ростислава Білого.
 
Наукова група львівських учених уже три роки досліджує ад’юванти — спеціальні речовини, що входять до складу сучасних вакцин. Ті підсилюють дію антигена (збудника), який міститься у вакцині, так, що в організмі виникає достатньо сильна імунна відповідь. Водночас вакцинація залишається безпечною.
 
Учені з’ясували: один iз білків на поверхні вірусу SARS-CoV-2 має певну ділянку, надзвичайно схожу на аналогічну частину збудника MERS (Близькосхідного коронавірусного респіраторного синдрому), а також першого SARS-CoV та інших відомих коронавірусів. Науковці називають такі ділянки «консервативними».
 
З’ясувалося, що коли вірус намагається потрапити всередину клітини, то структура білка змінюється. Саме ця складова відіграє основну роль і саме до неї організм людини виробляє антитіла, забезпечуючи імунітет.
 
А це означає, що людина, яка перехворіла на якусь недугу, спричинену будь-яким iз коронавірусів (чи то небезпечним MERS-CoV, чи тим, який викликає лише елементарну нежить), має антитіла проти збудника COVID-19. Науковці називають це явище «перехресним імунітетом».
 
Його наявність не означає, що людина не захворіє на COVID-19. Але, найімовірніше, озброєна такими антитілами, вона перенесе його в легкій формі.
 
Ростислав Білий стверджує що, за неопублікованими даними, такий імунітет має щонайменше 10 відсотків населення України — це люди, які колись перехворіли ГРВІ, спричиненими одним із коронавірусів.
 
Водночас важливо розуміти, що лише частину ГРВІ викликають коронавіруси, тому далеко не кожна гостра респіраторна вірусна інфекція гарантує, що в людини буде імунітет проти COVID-19.
 
Вітчизняні вчені переконані, що варто і можливо створювати одразу вакцину, яка буде ефективною проти всіх відомих коронавірусів. Навіть проти тих, які з’являться у майбутньо­му.
 
Така вакцина має бути націлена саме на цей антиген — спільний для всіх коронавірусів. Вона, найімовірніше, не захистить від захворювання, проте зробить протікання хвороби легшим, принаймні, не смертельним. Якщо ж її спрямують на іншу ділянку білка, більш мінливу, то така вакцина буде «сезонною» і її щороку доведеться оновлювати, як це роблять із препаратами для щеплень проти грипу.
 
За словами Ростислава Білого, сьогодні неможливо сказати, чи розробляють десь у світі саме такі універсальні вакцини, оскільки на цьому етапі дані про розробки є комерційною таємницею: їхні характеристики та можливості ми знатимемо тоді, коли вакцини з’являться — цілком можливо, уже взимку.