Шпигувала для ФСБ: співробітницю Херсонської ОДА затримали за звинуваченням у державній зраді

09.09.2020
Шпигувала для ФСБ: співробітницю Херсонської ОДА затримали за звинуваченням у державній зраді

Контррозвідка СБУ встановила, що Тетяна Кузьмич протягом п’яти років збирала і передавала представникам ФСБ відомості про пересування військової техніки у прикордонному регіоні, ставши агентом впливу, а також підривником національної безпеки України.
 
Як сказано у повідомленні пресслужби СБУ України, 52-річну вчительку російської мови завербували співробітники спецслужб РФ під час однієї з поїздок до окупованого Криму.
 
Під час обшуку в будинку жінки вилучили засоби зв’язку з російськими окупантами, комп’ютерну техніку та російські рублі.
 
Проти Тетяни Кузьмич порушили кримінальну справу в рамках статті «держ­зрада», за якою шпигунка може отримати до 15 років позбавлення волі.
 
Суддя Оксана Черниш обрала запобіжний захід у вигляді тримання Тетяни Кузьмич під вартою до 9 жовтня 2020 року. Подія ця отримала широкий резонанс через те, що вчительку-резидента посадили до кримінальних злочинців у СІЗО, призначивши заставу в 500 тисяч гривень.
 
Із біографії затриманої стало відомо, що Тетяна Кузьмич є завідувачкою науково-методичної лабораторії управління навчальними закладами Комунального вищого навчального закладу «Херсонська академія безперервної освіти» Херсонської облради і водночас головою громадської організації «Російська національна громада «Русич».
 
Херсонська прокуратура повідомила, що Кузьмич активно створювала агентурну мережу на півдні України. А одним з її пособників виявився одіозний проросійський активіст Кирило Стремоусов.