У Херсоні придумали «карантинний» формат улюбленого «Гогольфесту»

09.09.2020
У Херсоні придумали «карантинний» формат улюбленого «Гогольфесту»

Під час ГогольFest на сцені обласного академічного музично-драматичного театру ім. Куліша прозвучала опера-реквієм IYOV, що ввійшла до десятки найкращих оперних вистав світу за версією конкурсу Music Theatre Now.

Човни, глядацькі зали на балконах та оперні арії з антисептиками: організатори фестивалю сучасного мистецтва на півдні України зробили все, щоб уникнути скупчення народу та надійно захистити учасників від COVID-19.
 
 
Сцену для проведення всеукраїнського заходу змонтували в міському Гідропарку на палубі затопленого корабля, а човни взяли в оренду у приватників, щедро оплативши надану послугу.
 
 
«Ми показали людям ефектне шоу та одночасно дотрималися усіх вимог коронавірусного карантину, — розповів ініціатор фестивалю «Гогольфест» Влад Троїцький. — Вийшло дуже романтично: молоді парочки та цілі компанії глядачів сиділи на човнах у водах Дніпра та насолоджувалися дійством, що відбувалося на сцені».
 
Справжнім дрес-кодом фестивалю у 2020 році стали яскраві противірусні маски та дощовики, бо в день відкриття свята Херсонщину накрив дощ iз поривчастим вітром. Через негоду великі кораблі просто не змогли підійти близько до місця проведення концерту, тому соціальна дистанція вийшла дуже великою, хоча гучний звук вирішив навіть цю проблему.
 
«Справжнім порятунком стала можливість провести світлове шоу для величезної аудиторії, адже його добре було видно за кілька кілометрів від місця події, — розповідає одна з учасниць фестивалю Оксана. — У багатьох узагалі склалося враження, що все так було задумано з самого спочатку, тому фестиваль «Гогольфест» у 2020 році вийшов і оригінальним, і точно незабутнім».
 
Лекції, зустрічі та перформанси в рамках всеукраїнського фестивалю сучасного мистецтва проводили на свіжому повітрі в парках та на спеціально обладнаних майданчиках Херсона.
 
А ось фасад обласного театру на певний час став декорацією до авангардної опери «Тейк офф»: за допомогою світлової ілюзії він перетворився на величезну сцену, залиту чарівними фарбами та бризками вогню.
 
Кілька постановок провели й усередині херсонського театру, хоча гостей було не так багато, адже довелося дотримуватися всього комплексу карантинних норм. Глядачі змогли побачити оперу «Йов», яка ввійшла до ТОП-10 кращих творів сучасного мистецтва у світовій практиці.