На Херсонщині навчилися вирощувати надзвичайно багаті цінним білком боби-гіганти

08.09.2020
Екологічно чистий продукт iз полів півдня України насичений вітамінами, має лікувальні властивості та допоможе швидко налагодити повноцінне харчування для військових, студентів і медиків.
 
Насіння п’ятнадцяти сортів овочевої сої фахівці Національного центру генетичних ресурсів рослин України (Харків) отримали в дар від ділових партнерів зі США.
 
Досі цей унікальний вид рослини понад тисячу років з успіхом вирощували в Японії, Китаї, Канаді та Америці, де вже встигли переконатися в його перспективності за умови правильної переробки.
 
Технологія вирощування овочевої сої з солодким смаком практично нічим не відрізняється від стандартної, але рентабельність культури помітно вища: можна одержати 17-20 тисяч гривень на тонні.
 
Відмінний урожай культури забезпечують якісний полив, багато сонця та родючі землі, якими багата Херсонщина.
 
У степах Таврії поки що овочеву сою висадили на експериментальних ділянках: по два квадратнi метри площі під кожен сорт. Але вже до 2027 року вчені області планують вивести адаптовані під український клімат власні високопродуктивні гібриди овочевої сої.
 
— Саме в нашому південному регіоні технологію вирощування сої вже відточили до дрібниць, — розповідає провідний співробітник відділу селекції Інституту зрошуваного землеробства, кандидат сільськогосподарських наук Віра Боровик.
 
— За кордоном активно працюють над виведенням нових сортів, які за своїми корисними властивостями кращі, аніж зелений горошок та ще й набагато крупніші. Якщо взяти тисячу бобів звичайної сої, то їх вага не перевищить 150-180 грамів, тоді як у японців уже є сорти, де маса такої ж кількості бобів досягає восьмисот грамів! Я впевнений, що на українських полях сучасні боби-гіганти також дадуть добрий врожай.
 
За словами вченого, овочева соя надзвичайно багата насиченим рослинним білком (близько 14 відсотків), що за своєю структурою близький до тваринного — молочного та м’ясного. Відомо, що у США під час Другої світової війни соя врятувала країну, ставши надійним джерелом провізії для військових.
 
З овочевої сої любителі здорового харчування готують неймовірну кількість смачних, корисних та поживних страв. Цінний білковий продукт можна варити, запікати, додавати до салатів, використовувати як дієтичне харчування для людей із серцево-судинними захворюваннями або ж для вегетаріанців.
 
Тому вже сьогодні зрозуміло, що адаптовані до українських реалій гігантські боби овочевої сої знадобляться не лише заможним фермерам.