Кращим здобутком українських тенісисток на «Ю-Ес оупен» став вихід Марти Костюк до третього кола

08.09.2020
Кращим здобутком українських тенісисток на «Ю-Ес оупен» став вихід Марти Костюк до третього кола

Марта Костюк дала бій експершій ракетці планети Наомі Осаці в третьому колі «Ю-Ес оупен-2020». (Фото з сайта ukrinform.ua.)

Через коронавірус на цьогорічний Відкритий чемпіонат США не приїхала ціла низка відомих майстрів та майстринь великого тенісу.
 
 
Особливо відсутність топових гравців відчувалася в чоловічому турніру, від участі в якому відмовилися легендарні експерші ракетки світу — Рафаель Надаль та Роджер Федерер.
 
Відтак уся увага в Нью-Йорку була сконцентрована навколо нинішнього лідера рейтингу АТР серба Новака Джоковича, котрому пророкували легкий виграш свого 18-го в кар’єрі турніру з серії «Великого шолома». Утім чемпіонський похід Джоковича несподівано обірвався. 
 
На емоціях під час матчу проти аргентинця Пабло Каррено поціливши м’ячем у лінійного арбітра, фаворит змагань заробив від організаторів «Ю-Ес оупен» дискваліфікацію і тепер, окрім можливості поповнити свою чемпіонську колекцію, буде позбавлений також і всіх зароблених у Нью-Йорку рейтингових очок та призових.
 
До того ж на Джоковича можуть чекати й додаткові штрафні санкції з боку Асоціації тенісистів-професіоналів, адже, зважаючи на кодекс чесної гри тенісистів і з огляду на суворість покарання, на центральному корті «Ю-Ес оупен» Новак учинив найважчий із можливих проступків, продемонструвавши неспортивну поведінку.
 
Хоча, дивлячись на відео­повтор скандального епізоду, жодного умисного наміру влучити жінці-судді м’ячем у шию (після чого вона впала на землю й поскаржилася на проблеми з диханням), Джокович не мав. 
 
Як пояснюють знані тенісисти, для багатьох, зокрема й Новака, відкидати після програного гейму м’яч зі своєї кишені у бік «болбоя» — часта практика, майже як безумовна звичка. Не виключено, що сербський тенісист просто сплутав лінійну суддю та «болбоя» (через наявність у них захисних масок), котрому, власне, й адресувався м’яч.
 
Хай там як, а, за словами колишнього тренера Джоковича, іменитого німця Бориса Беккера, через цей епізод лідеру світового тенісу доведеться пройти через найскладніший період у своїй кар’єрі.
 
«Тепер Новаку доведеться звикати до того, що його називатимуть «поганим хлопцем», — припустила американська тенісна легенда  Джон Макінрой. Водночас Борис Беккер каже, що Джокович має сильний характер і зможе пройти це непросте для себе випробування.
 
Так само з новими силами та набутим досвідом на наступний «Ю-Ес оупен» планує приїхати й українська тенісистка Марта Костюк. Ставши цьогоріч наймолодшою представницею України в третьому колі Відкритої першості США, 18-річна киянка продемонструвала гідний поваги теніс у протистоянні з експершою ракеткою планети — Наомі Осакою з Японії.
 
«Страшно уявити, яку гру Марта демонструватиме в майбутньому», — так японська тенісистка оцінила здібності своєї візаві після важкої перемоги в трьох сетах — 6:3, 6:7 (4:7), 6:2.
 
Сама ж Костюк обіцяє повернутися на «Ю-Ес оупен» — вочевидь, по новий рекорд. Поки ж її доробок на «Ю-Ес оупен»-2020 став найкращим досягненням українського тенісу на цьогорічному американському «шоломі».