Російську вакцину від коронавірусу випробовуватимуть на пацієнтах

02.09.2020
Президент Росії Володимир Путін ще 11 серпня оголосив, що Росія першою зареєструвала вакцину від коронавiрусу. Оголосив — та якось і забулося, бо ніхто у світі цю заяву серйозно не сприйняв. Адже тоді навіть учасники російського ринку клінічних досліджень просили МОЗ РФ не поспішати з реєстрацією, дочекатися результатів належних випробувань за участю тисяч людей. Але Володимир Путін на нараді з урядом заявив: нова вакцина формує стійкий імунітет і пройшла всі необхідні перевірки. Путін також повідомив, що одна з його дочок випробувала російську вакцину особисто. «Після першого щеплення температура у неї була 38, на наступний день — 37 iз невеликим, і все», — цитує президента Росії агенція «РІА Новості». Ось вам і головне клінічне випробування.
 
Вакцину «Гам-Ковід-Вак» розробили в Національному дослідницькому центрі епідеміології та мікробіології імені М. Ф. Гамалеї (НІЦЕМ). Як стверджують науковці цього центру, дві дози вакцини гарантують імунітет проти коронавірусу на два роки. Вакцину назвали «Супутник V» за аналогією iз запуском першого штучного супутника Землі. І зареєстрували форсовано, схоже, не з медичних міркувань, а з ідеологічно-пропагандистських, аби вкотре бути «першими у світі».
 
Асоціація організацій iз клінічних випробувань (некомерційна організація, що об’єднує юридичних осіб, учасників російського ринку клінічних досліджень), як уже писала «УМ», просила Міністерство охорони здоров’я Росії відкласти реєстрацію вакцини до завершення третьої фази клінічних випробувань. Саме на цій стадії збирається інформація про безпеку препарату для людей з ослабленим імунітетом, iз супутніми захворюваннями і так далі. «Розробники ж заявляють, що хочуть у першу чергу прищеплювати в тому числі пенсіонерів, якi відносяться до групи ризику з COVID-19. Хоча на сьогодні немає ніяких даних про безпеку цієї вакцини для людей похилого віку», — цитує агенція РБК звернення Асоціації, в яку входять великі біофармацевтичні компанії і дослідницькі організації.
 
Саме на пенсіонерах і буде відбуватися остаточне випробуваня вже державно зареєстрованого препарату. Оскільки ж масове виробництво «Гам-Ковід-Вак» не налагоджене, невідомо, якою буде якість продукту. А запустити промислове виробництво планується вже у вересні. І ось надійшло повідомлення, хто ж саме виявиться тими «щасливими кроликами», на яких будуть проводитися випробування: влада Венесуели, яка отримала від Росії мільярдні позики, підтвердила, що країна першою візьме участь у тестуванні згаданої вакцини, повідомила 31 серпня Бі-Бі-Сі. «Найближчими днями ми запросимо добровольців пройти вакцинацію», — оголосив президент цієї країни Ніколас Мадуро.
 
Венесуельські медичні працівники можуть стати першими, кого вакцинують. Слова Мадуро свідчать: наразі волонтерів для випробування російської вакцини немає, хоча 10 днів тому міністр охорони здоров’я країни Карлос Альварадо наголошував, що Венесуела запропонувала Росії «500 добровольців для участі у тестуванні вакцини». Уряд Венесуели також заявляв про готовність узяти участь у випробуванні китайської та кубинської вакцини від COVID-19. Китай та Куба разом із Росією є союзниками Ніколаса Мадуро, владу якого не визнають 50 держав, серед яких США та Велика Британія. Після того як на початку серпня Росія повідомила про розробку вакцини, Ніколас Мадуро привітав союзників та похвалився, що він буде першим, кого вакцинують. Але в промові щодо «500 добровольців» президент уже чомусь не згадував про власну участь у тестуванні російської вакцини. Загалом у Венесуелі зареєстровано понад 50 тисяч випадків коронавірусу, 381 людина померла. Це на порядок менше, ніж в інших країнах регіону. Проте фахівці кажуть, що реальна цифра хворих може бути значно більшою, адже багато хто побоюється переслідування через хворобу після того, як влада звинуватила у поширенні COVID-19 трудових мігрантів, які повернулися в країну.
 
Про бажання взяти участь у тестуванні російської вакцини заявив і президент Білорусі Олександр Лукашенко. Це сталося ще під час телефонної розмови з президентом РФ Володимиром Путіним 24 серпня. За повідомленням на офіційному сайті білоруського президента, він домовився з Володимиром Путіним, що «громадяни Білорусі в добровільному порядку візьмуть участь у третьому етапі випробувань вакцини від коронавірусу, виробленої в РФ».
 
Нагадаємо, у світі діє понад 170 проєктів, у яких дослідники розробляють вакцину від коронавірусу. Над розробкою працюють провідні фармацевтичні компанії та наукові інститути в Німеччині, Великій Британії, Франції, США, Китаї та інших країнах.