На Житомирщині диверсанти намагалися підірвати залізничні колії

02.09.2020
Ситуація на фронті суттєво не змінилася. Дотримуючись режиму припинення вогню, військовослужбовці Збройних сил України та інших складових сил оборони продовжують сумлінно виконувати свої завдання.
 
Протягом 31 серпня в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано два факти порушення режиму припинення вогню збройними формуваннями Російської Федерації. Провокацію зі стрілецькою зброєю відмічено на ділянці фронту поблизу Водяного.
 
Постріли з підствольного гранатомета зафіксовано поблизу Авдіївки. Бойових втрат унаслідок ворожих пострілів не було. Підрозділи Об’єднаних сил, дотримуючись умов припинення вогню, перебувають тим часом напоготові.
 
Варто зауважити, що у зв’язку з погіршенням епідеміологічної ситуації в Україні за рішенням Командувача об’єднаних сил iз 1 вересня посилено профілактику поширення COVID-19. Стосується вона як військових, так і цивільних громадян, котрі проживають чи планують перебувати на території Донецької та Луганської областей. Контролюватиметься обов’язкове використання засобів індивідуального захисту та дотримання соціальної дистанції.
 
В умовах карантинних обмежень функціонуватимуть і контрольні пункти в’їзду/виїзду, які 1 вересня перейшли на осінній режим роботи. Відтепер перетин лінії розмежування здійснюється у період iз 07.00 до 18.30.
 
Тим часом минулі кілька днів у місцях, контрольованих окупаційними військами, відзначилися цілою серією вибухів. Є підстави вважати, що їх причиною стало необережне поводження зі зброєю та підриви на мінах, встановлених попередниками.
 
Первинну інформацію про це дав у «Фейсбуці» головний редактор «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов. Потім його інформацію підтвердила розвідка.
 
Так, 28 серпня внаслідок вибуху на прифронтовій дорозі на окупованій території загинули двоє військовослужбовців 1-ї мотострілецької бригади 1-го армійського корпусу збройних сил Російської Федерації, колишні громадяни України.
 
29 серпня на місце підриву прибуло відділення зі складу інженерно-саперної роти 1-ї бригади на розмінування. Однак спрацював ще один вибуховий пристрій. У результаті, за даними російських соцмереж, знищено на місці ще одного зрадника України — військовослужбовця 1-ї бригади 1-го армійського корпусу ЗС РФ, а шестеро інших зазнали поранень.
 
30 серпня у тому ж районі підірвався вантажний «Урал» російських окупантів.
 
31 серпня від підриву на міні важко постраждало ще двоє окупантів. Також у районі окупованих РФ сіл Приморське—Миколаївка—Сосновська Донецької області спрацював невстановлений вибуховий пристрій. У результаті вибуху 5 військовослужбовців комендатури 1-го армійського корпусу ЗС РФ, які прибули для ведення мінної розвідки, зазнали поранень.
 
За словами Юрія Бутусова, офіційні органи противника не висувають звинувачень проти України, тож можна припустити, що згадані вибухи пов’язані з поганим знанням схем розстановки власних мін на місцевості й порушенням техніки безпеки.
 
Тим часом на Житомирщині вдалося не допустити теракту. Зловмисники, застосувавши вибухівку, мали намір пошкодити залізничні колії, коли ними рухався товарний потяг iз Білорусі з 64 вагонами бензину та дизельного пального. Тобто, якби задумка терористів удалася, сталася б катастрофа колосальних масштабів. СБУ розслідує інцидент як теракт.