Від політв’язнів - до коміків: Порошенко і Зеленський визначилися з кандидатами в мери

02.09.2020
Від політв’язнів - до коміків: Порошенко і Зеленський визначилися з кандидатами в мери

Петро Порошенко вітає Володимира Балуха у своїй команді. (Фото партій «Слуга народу» та «Європейська Солідарність»)

Головні політичні опоненти країни: провладна партія «Слуга народу» і найбільша опозиційна сила — «Європейська Солідарність» — провели свої передвиборчі з’їзди в один день, ще й на свіжому повітрі.
 
В останній день літа «слуги» публічно представили своїх кандидатів (як iз бізнесу, так і шоубізнесу), зібравшись на так званому вертолітному майданчику Януковича, що нині зветься Виставковий центр «Парковий» (адже напередодні в партійному офісі стався спалах коронавірусу).
 
Тоді як їхні опоненти з «ЄС» на чолі з експрезидентом Петром Порошенком вітали у своїй команді відомих політв’язнів і громадських активістів. 

«Джентльмен» для Одеси

Доки виборча кампанія не стартувала офіційно (від 5 вересня) піарити провладну партійну команду дозволяє собі не лише президент Володимир Зеленський (який останні кілька тижнів фактично відпрацював передвиборчий тур регіонами України, де під його приїзд відбувались партійні збори, а сам він виступав на тлі символіки і гасел «слуг народу»), а й інші керівники держави — прем’єр Денис Шмигаль і спікер Ради Дмитро Разумков, які також прийшли на вертолітний майданчик. 
 
Звісно ж, вистачало й інших урядовців та нардепів. 
 
Утім на місцевих виборах партія Зеленського вже майже не робить ставку лише на нові обличчя, як раніше, а покладається, як і більшість їхніх попередників у владі, на великий бізнес, представників олігархів та керівників бюджетних установ — університетів та лікарень.
 
Тож нині у її лавах опинилися й політичні пристосуванці — ті, що раніше представляли у своїх регіонах як ненависний «слугам» БПП, так і проросійський Опозиційний блок, а також «помірковану» і призабуту «Самопоміч» тощо.
 
Звісно, провладна кандидатка у мери Києва Ірина Верещук уже давно була заявлена (хоч і має примарні шанси перемогти чинного міського голову столиці Віталія Кличка), а от кандидат «слуг» у мери Одеси — гуморист, телеведучий і актор театру Олег Філімонов викликав певний аншлаг.
 
За словами гумориста і ведучого програми «Джентльмен-шоу», балотуватися на посаду міського голови Одеси йому запропонував особисто інший колишній гуморист, а нині — президент Володимир Зеленський. І сталося це ще три місяці тому. Кандидат довго думав, а потім погодився. 
 
Наразі пан Філімонов не знає власного рейтингу, як і шансів, але особливо цим не переймається і думає, що рейтинг«буде поступово зростати». Він каже, що насамперед хоче «повернути Одесі Одесу», а саме зробити її зручною і привабливою як для туристів, так і для місцевих жителів. 
 
«Щоб в Одесі стало комфортно жити, щоб люди хотіли не виїжджати з міста, а приїжджати в це місто, селитися там, будувати сім’ю, іти в школу, вступати до університетів, інститутів, грати на скрипці, грати у футбол», — каже Філімонов. І переконує, що має «дуже потужну» команду, але хто у ній конкретно, поки не уточнив. 
 
Чинного мера Одеси Геннадія Труханова гуморист вважає проросійським політиком, але каже, що більшість людей у місті — патріоти України. Кандидат у мери запевняє, що у 2014 році обірвав усі зв’язки з Росією, попри те, що робота там була його основним джерелом доходу.
 
Із неофіційних джерел відомо, що наразі «Слуги» розраховують на перемогу в трьох містах: у Рівному, Чернівцях і Кривому Розі, тоді як у Миколаєві, Херсоні й Ужгороді будуть за неї боротися. Про Київ і Одесу поки що не йдеться. 
 
Кандидати в мери від «слуг»: у центрі гуморист Олег Філімонов, який хоче повторити успіх Зеленського в межах «перлини біля моря». 

«Зелені мікроби»

Глава партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко розповів, як партія обирала кандидатів на місцеві вибори: «Ми довго над цим думали. В першу чергу, ми прийшло до того, що це не мають бути діючі мери обласних центрів. Це нові люди, але не просто нові і все, вони чогось досягли в житті, це люди справи. За ними усіма є справи. Те, що вони не відомі широкому загалу в межах України, я це вважав плюсом, вони відомі в тих містах, де ми їх висуваємо».
 
Водночас президент Зеленський, якому б не варто було відвідувати партійні з’їзди після інавгурації, жорстко розкритикував окремих нардепів монобільшості, що можна розцінювати як попередження майбутнім депутатам від «Слуги народу». 
 
Якщо коротко, сутність промови глави держави можна охарактеризувати кількома словами: «Після обрання не зазнавайтеся, бо насправді ви ніхто і звати вас без приставки «Зе!» — ніяк!». 
 
За словами Зеленського, «деякі люди забули, як вони до парламенту потрапили і для чого». І наголосив: «Вони мікроби, вони бактерії у вашому здоровому організмі, але, на щастя, їх дуже мало, і вони слабкі. І я впевнений, що ми не помітимо їх на шляху до успіху. І їх ніколи не згадає історія, навіть не згадає їхніх імен!».
 
Такі закиди президента здивували навіть його політичних опонентів. Депутатка від «ЄС» Ірина Геращенко зазначила у соцмережах: «Зеленський назвав своїх депутатів мікробами і бактеріями. І сказав, що пишається, що вони «зелені кнопочки».
 
А рівно рік тому вони мені таку обструкцію за «зелені кнопочки, безумний принтер і зєльоних чєловєчків» влаштовували. Якщо чесно, так не хочеться сьогодні у ВР. Де так мало колег і засилля мікробів. До речі, Порошенко на з’їзді заявив, що в нього найкраща команда, якою він пишається. Не уявляю собі, аби лідер дозволив собі публічно принижувати свою фракцію і депутатів».
 
Можновладці Шмигаль, Разумков, Єрмак і Зеленський на з’їзді «Слуг народу».

Патріоти проти проросійського реваншу 

У свою чергу, партія «Європейська Солідарність» під час з’їзду в Києві заявила, що іде на місцеві вибори з командою, яка об’єднала патріотів із різних політичних сил, професійних і проєвропейських лідерів, щоб зупинити проросійський реванш і будувати європейське життя в Україні.
 
Так, команди в обласні та міські ради очолили знакові особистості — зокрема, ті, хто добре знає, що таке європейські цінності, бо надто сильно відчули на собі російську реальність. Серед них — політв’язні Кремля Роман Сущенко, Володимир Балух та Євген Панов. 
 
Зокрема, Роман Сущенко заявив: «Ті, хто думає будувати стіни, на жаль, не думають про мости. «Європейська Солідарність» — це та політична сила, яка будує мости гідності, патріотизму, мости відповідальності, демократії і справедливості. Мені дуже імпонує, що всі ми об’єднані неподільністю на раси, на релігії і на стать. Я за Україну без дилетантизму і популізму».
 
До команди «ЄС» приєднались й активісти з інших політичних сил. Зокрема, Волинський штаб партії очолила волонтерка Юлія Вусенко, депутат Луцької міськради від «Самопомочі». У Полтаві від «ЄС» йтиме громадська активістка Юлія Городчаніна, яка балотувалась до парламенту від партії «Голос».
 
Народний депутат попередніх скликань від «Народного фронту» Леонід Ємець наголошує, що сьогодні необхідно створити єдиний патріотичний фронт в умовах капітулянтської політики діючої влади.
 
Також списки до обласних рад очолять народні депутати з фракції «Європейська Солідарність» Михайло Забродський та Іванна Климпуш-Цинцадзе. Як заявив колишній командувач ДШВ Забродський, представництво і робота в місцевих органах влади — критично важливі, але «це лише платформа для майбутніх парламентських, а можливо — й президентських виборів».
 
До «ЄС» приєдналися політв’язні Кремля Євген Панов (ліворуч), Роман Сущенко (в центрі) та Володимир Балух. 
 
 
«Ми згодні протягнути руку нашим партнерам і однодумцям. Ми будемо співпрацювати з усіма, для кого близька наша державницька позиція і наші цінності. Але ми з вами ніколи не станемо суб’єктами брудних політичних оборудок і будь-яких так званих договорняків», — підсумував Забродський. 
 
Водночас, як наголосив зі сцени під час з’їзду лідер «ЄС» Петро Порошенко, до партії долучилися ще й «найкривавіший iз часів реформації пастор Олександр Турчинов» та директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд.
 
«Від результату цієї загальнонаціональної кампанії залежить доля країни. Насамперед ми повинні сформувати потужні фракції «Європейської Солідарності» в усіх облрадах. Але особливо це важливо в південних та східних регіонах — для забезпечення унітарності країни, боротьби з ідеями федералізму та проявами сепаратизму», — констатував Порошенко.