«Динамо» Київ розпочне свій новий лігочемпіонський похід матчем проти АЗ із Алкмаара

02.09.2020
«Динамо» Київ розпочне свій новий лігочемпіонський похід матчем проти АЗ із Алкмаара

Минулого року бельгійський «Брюгге» вибив київське «Динамо» з кваліфікації Ліги чемпіонів. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Після приходу на тренерський місток київського «Динамо» досвідченого румунського наставника Мірчи Луческу перед столичним клубом автоматично постали завдання найвищого рівня. Боротьба за чемпіонський титул на внутрішній арені, як і участь у груповому раунді Ліги чемпіонів — це той обов’язковий мінімум, якого чекатимуть від біло-синьої команди в нинішньому сезоні.
 
У час, коли національні збірні готуються до старту в новому розіграші Ліги націй, в УЄФА провели жеребкування заключних стадій єврокубкової кваліфікації.
 
Відтак з’ясувалося, що в третьому «кваліфайн»-раунді Ліги чемпіонів київським динамівцям доведеться зіграти з нідерландським АЗ, а в разі успішного проходження цього етапу — у битві за путівку до групового розіграшу Суперліги — на підопічних Луческу чекатиме переможець протистояння між віденським «Рапідом» i бельгійським «Гентом».
 
Нагадаємо, що попередні три спроби динамівців подолати сито відбору Ліги чемпіонів завершувалися невдачами. Швейцарський «Янг бойз», нідерландський «Аякс» та бельгійський «Брюгге» були саме тими командами, які в минулі сезони зупиняли «біло-синіх» на шляху до еліти європейського клубного футболу.
 
АЗ з Алкмаару, котрий на момент дострокового завершення чемпіонату Нідерландів-2019/2020, ділив з «Аяксом» чільну позицію у турнірній таблиці, виглядає не надто простим для «Динамо» опонентом. Власне, лідери голландського футболу ніколи не мали зговірливого характеру, проте в цій парі статус сіяної команди належить саме «біло-синім». При цьому відзначимо, що останні дві очні зустрічі з АЗ мали для київських футболістів переможний підсумок.
 
На стороні динамівців у майбутньому протистоянні з «Алкмааром», котре, до слова, складатиметься лише з одного поєдинку, гратиме й фактор свого поля. Щоправда, існує ймовірність, що через зростання захворюваності на коронавірус в Україні поєдинок між «Динамо» та АЗ може бути перенесений на нейтральне поле (принаймні така можливість передбачена медичним протоколом Європейського футбольного союзу). Однак наразі офіційний сайт УЄФА свідчить, що свій матч третього раунду кваліфікації ЛЧ-2020/2021 київське «Динамо» проведе 15 вересня в Києві на НСК «Олімпійський». Утім грати доведеться за порожніх трибун, і цей факт дещо знівелює перевагу свого майданчика.
 
Водночас півзахисник «біло-синіх» Віталій Буяльський каже, що навіть у таких умовах домашній поєдинок має свої переваги: «Грати на своєму полі — це набагато легше. Немає перельотів, можна спокійно готуватися і налаштовуватися на матч».
 
А от заключний раунд відбору поточної Суперліги проходитиме за класичною схемою, тобто складатиметься iз двох поєдинків. Як передбачає жереб, у випадку своєї участі в «плей-оф» кваліфікації київське «Динамо» знову матиме бонус у вигляді переваги домашньої арени. Самі ж матчі четвертої стадії відбору ЛЧ заплановані на 22/23 та 29/30 вересня.
* * *
Додамо, що невдахи останніх двох раундів «лігочемпіонської» кваліфікації напряму потраплять до групового етапу Ліги Європи. Натомість «Колос» із Ковалівки свої виступи в Лізі Європи розпочне з другого «кваліфайн»-раунду, де його суперником в одноматчевій дуелі (17 вересня, Салоніки) буде грецький «Аріс».